Presenting to you "Dry Vegetable Manchurian" in
Indian style, it is a popular Chinese dish and a very common menu in many
Indian restaurants. You can cook it at home; the spices give it an Indian
touch. Make these at home and enjoy the deep fried delight. It is one of the
very good starters.
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Ingredients:
Cauliflower – 1 Cup finely chopped
Fresh carrot – 1 Cup finely chopped
Cabbage – 1 Cup finely chopped
Onion – 1 medium size finely chopped
French Beans – ½ Cup finely chopped
Spring onion leaves – 4 tablespoon finely chopped
Ginger and Garlic Paste – 1 tablespoon
Corn flour – 3 tablespoon
Wheat Flour/ Maida – 3 tablespoon
Garlic – 1 tablespoon finely chopped
Oil – 2 tablespoon and for deep frying
Vinegar – 1 teaspoon
Green Chilly – 2 medium size finely chopped
Salt – to taste
Soya sauce – 2 tablespoon
Red Chili sauce – 2 tablespoon
Green Chili sauce – 1 tablespoon
Water – 1 ½ Cup
Method:
- Take refined flour or maida in a bowl, add 1 tablespoon corn flour, half cup cauliflower, half cup cabbage, half cup carrot, half cup French beans, 1 table spoon ginger garlic paste, 1 finely chopped green chili, salt to taste, 1 tablespoon red chili sauce and 1 tablespoon green chili sauce.
- Knead the dough, it does not require water, add more refined flour if needed.
- Make small balls out of the dough and keep them aside.
- Heat oil in a pan; fry the Manchurian balls till brown.
- Take them out in a plate with tissue paper to soak extra oil.
Dish Preparation:
- Heat oil in the pan, when the oil is heated, add chopped garlic, green chilies and saute till light brown.
- Now add all the vegetables which are left (Onion, Carrot, cauliflower, cabbage and French beans) and saute lightly.
- Add salt according to taste.
- To the corn flour powder, add a little water and mix to a smooth paste.
- Now add 1 tablespoon soya sauce, red chili sauce and cornflour paste to the vegetables in the pan.
- Add vinegar and a little water and mix everything thoroughly.
- Add the fried Manchurian balls in the mixture.
- Put off the burner and sprinkle spring onions.
- Take out the dish in a serving bowl.
- Veg Manchurian is ready to be served crisp and hot.
सामग्री:
फूलगोभी -
ताजा गाजर -
बंदगोभी -
प्याज / कांदा -
फ्रेंच बीन्स -
हरा प्याज के पत्ते -
अदरक और लहसुन पैस्ट -
कोर्नफ्लौर|मकई का आटा -
मैदा -
लहसुन -
तेल -
सिरका -
हरी मिर्च -
नमक -
सोया सॉस -
लाल मिर्च सॉस -
हरी मिर्च सॉस -
पानी -
विधि:
- एक बर्तन में मैदा लें, उसमे बड़ा चम्मच कॉर्नफ्लार (मकई का आटा) मिलाएँ, अब उसमे आधा कटोरी पत्तागोभी, आधा कटोरी फूलगोभी, आधा कटोरी गाजर और आधा कटोरी फ्रेंच बीन्स मिलाएँ। अब इस मिश्रण में अदरक लहसुन का पेस्ट, एक बारीक कटी हुई हरी मिर्ची, एक बड़ा चम्मच लाल मिर्च सॉस, हरी मिर्च सॉस और नमक स्वादनुसार मिलकर इसका आटा गूँथ ले।
- अब आटे के छोटे छोटे बॉल्स बना कर रख लें।
- कढ़ाई में तेल गरम करें और इन बॉल्स को भूरा होने तक तले।
- अब एक प्लेट में पेपर नैपकिन बिछाकर, तले हुए बॉल्स को निकाल लें।
डिश बनाने के लिए:
- कढ़ाई में तेल गरम करें और उसमे कटी हुई लहसुन, हरी मिर्च डालकर हल्का भूरा होने तक भूनें।
- अब इसमें बची हुई सब्जियाँ (प्याज, पत्तागोभी, फूलगोभी, गाजर एवं फ्रेंच बीन्स) डालकर हल्का भूनें।
- अब कॉर्नफ्लार (मकई का आटा) में पानी डालें और मिलाकर चिकना पेस्ट बनाएँ।
- फिर स्वादानुसार नमक, एक बड़ा चम्मच सोया सॉस, लाल मिर्च सॉस और कॉर्नफ्लार पेस्ट डालें ।
- अब सिरका डालें और थोड़ा सा पानी डालकर अच्छी तरह मिला लें।
- मंचूरियन बाल्स डालें और मिलाने के बाद गैस बंद कर दें।
- अब ऊपर से हरा प्याज के बारीक कटे हुए पत्ते डालें और सर्विंग प्लेट में परोसे।
- हमारा स्वादिष्ट ड्राई वेज मंचूरिय तैयार है। इसका गरमा गरम लुफ्त उठाएँ।
Tips:
- Do not cook the vegetables much; keep them a little raw and crisp.
- You can serve dry Manchurian with veg Hakka noodles.
- It can be served as a starter.
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