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Monday 9 September 2013

Crispy Salted Crackers / Namkeen Pare / Mathri / नमकीन पारे / मठरी

Crispy Salted Crackers or Namkeen Pare are good snacks for tea time. Specially children are going to love them.


Click here to watch this video in English language

Ingredients for crispy salted crackers:

  • Refined Flour/ Maida - 2 Cup or 250 Gram, sieved
  • Lukewarm water - 1 Cup
  • Carom seeds / Ajwain - ¾ tea spoon
  • Salt - To taste
  • Oil - 40 Gram for Making dough and as required for deep fry 



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Method for crispy salted crackers:
  1. Take a bowl, put refined flour, carom seeds, salt, oil to it and mix it well. Now add lukewarm water and knead the dough. The dough should not be too soft or too hard.
  2. Pour oil in a vessel and put it on a burner, let it heat.
  3. Make a ball from the dough as shown in the video and then flatten it with the help of a rolling pin.
  4. Cut the flattened dough with the help of knife into desired shapes as shown.
  5. Put it in the heated oil and fry in  low medium flame, till they are golden brownish in color.
  6. Strain them out when done.
  7. To make the other kind of salted crackers, make little balls of the dough, Press it with hands to flatten them.
  8. Prick small holes in them with the help of knife.
  9. Deep fry them in heated oil at low medium flame, till they are golden brownish in color, stir them lightly and carefully so that they are properly cooked.
  10. Strain them out when golden brown. 
  11. Our Crunchy Crispy Crackers are ready. Serve it with hot tea or milk.
Tips:
  1. You can serve these with tea or coffee.
  2. You can store them in air tight container and enjoy it for 10 - 15 days.

नमकीन पारे बनाने की सामग्री:

मैदा - 2 कप या 250 ग्राम, छना हुआ 
गुनगुना पानी - 1 कप
अजवायन - ¾ छोटी चम्मच
नमक - स्वाद के अनुसार
तेल - 40 ग्राम मैदा गूथने के लिए और आवश्यकता अनुसार तलने के लिए

नमकीन पारे बनाने की विधि:
  1. एक बर्तन में मैदा, अजवाइन, नमक और तेल डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ और गुनगुने पानी की सहायता से इसे गूथ लें।  (गुथा हुआ आटा न ज्यादा नरम होना चाहिए न ज्यादा कड़क। )
  2. अब छोटी - छोटी लोई बनाकर इसे चकले पर बेल लें और मन चाहें आकार में काट लें। 
  3. कढ़ाई में तेल गरम करें, गरम तेल में इन्हें धीमी मध्यम आँच पर हल्का सुनहरा होने तक तले। 
  4. इसी प्रकार से मठरी बनाने के लिए :- गूथे हुए आटे में से बहुत छोटी गोली बनाकर उसे विडियो में दिखाये गए तरीके से हाथों की सहायता से दबाएं और फिर उस में चाकू से हल्के छेद कर दें जिससे की मठरी फूलेंगी नहीं। 
  5. इन मठरीयों को धीमी मध्यम आँच पर हल्का सुनहरा होने तक तले। 
  6. हमारे नमकीन पारे और मठरीया बनकर तैयार हैं। इनका गरमा गरम चाय या दूध के साथ लुफ्त उठाए। 
नोट:
  1. इन्हें एयर टाइट बर्तन में रखकर दस से पंद्रह दिनों तक इनका लुफ्त उठाए। 

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