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Sunday 26 January 2014

Rava Handvo / रवा हांडवो

Handvo is also know as Handwa. It is pie of Semolina and vegetables mix. It is very easy and quick to prepare. It can be eaten in breakfast as well as at the snack time.


Click here to watch this video in English language

Serves : 5 - 6 Handvo (Pie)

Ingredients / सामग्री :

English
हिन्दी
Quantity
Semolina / Suji / Rava
सूजी / रवा
1 Cup
1 कप
¼ Cup
¼ कप
Onion
प्याज / कांदा
1 big size, finely chopped
एक बड़े आकार का, बारीक़ कटा 
Tomato
टमाटर
1 big size, finely chopped
एक बड़े आकार का, बारीक़ कटा 
Green Chilly
हरी मिर्च
1 big size, finely chopped
एक बड़े आकार की, बारीक़ कटी
Fresh Coriander / Cilantro / Parsley
हरा धनिया
as required
आवश्यकतानुसार
Black Mustard seed
राई
as required
आवश्यकतानुसार
Salt
नमक
as required
आवश्यकतानुसार
Oil
तेल
as required
आवश्यकतानुसार
Water
पानी
as required
आवश्यकतानुसार

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Method:
  1. Take semolina in a bowl and add curd to it. Mix it well.
  2. Now add water to it. Give it medium  consistency (Nor to thick neither to loose, as shown in video).
  3. Now add salt, chopped onion, tomatoes, green chillies,  cilantro  (coriander), one teaspoon oil and mix it well.
  4. Keep aside the above mixture for half an hour.
  5. Heat two teaspoon oil in a deep cooking pan (Karahi), add  one pinch mustard seeds when oil is heated.
  6. When mustard seeds starts sparkling add three serving spoon of above made mixture to it. Spread the mixture evenly in pot, cover it with a lid and cook it for one and half minute on low flame.
  7. You will observe that upper portion is dried and you will see oil on the edges. 
  8. Flip the pie or semolina mixture and again cook it uncovered for one and half minute. Add little oil to it.
  9. When both the sides become crispy and golden brown in color, switch off the burner and take out the pie in a serving plate.  
  10. Our Semolina Handvo is ready to serve. Serve it hot with tomato sauce, green  cilantro  chutney or tamarind chutney
विधि:
  1. एक बर्तन में सूजी (रवा) और दही डालकर इसे अच्छी तरह से मिलाएँ।  
  2. फिर इस मिश्रण में पानी डालकर न ज्यादा गाढ़ा न ज्यादा पतला घोल तैयार करें। 
  3. अब इस मिश्रण में स्वाद अनुसार नमक, बारीक़ कटा हुआ प्याज, टमाटर, हरी मिर्च, हरा धनिया और एक छोटी चम्मच तेल डालकर इसे अच्छी तरह से मिलाकर आधे घंटे के लिए अलग रख दे। 
  4. एक कढ़ाई में दो छोटी चम्मच तेल गरम करें, गरम तेल में एक चुटकी राई डालें।  
  5. जब राई तड़कने लगें तब इसमें 3 चम्मच उपरोक्त तैयार मिश्रण डालकर इसे समान रूप से फैला लें। अब इसे डेढ़ मिनट के लिए धीमी आँच पर ढक्कर पकाएँ। 
  6. जब आप देखें की हांडवे की ऊपरी सतह सूख गई है और उसके किनारे भी सिक गए है, तब हम इसे दूसरी तरफ से सेकने के लिए पलट देंगे। 
  7. अब थोड़ा सा तेल डालकर इसे बिना ढके धीमी आँच पर करीब डेढ़ मिनट के लिए फिर से सेकेंगे। 
  8. जब हांडवा दोनों तरफ से खस्ता और सुनहरे रंग का हो जाए, तब गैस बंद करके एक सर्विंग प्लेट में निकाल लें। 
  9. हमारा स्वादिष्ट रवा हांडवो बनकर तैयार है, इसे टमाटर सॉस, हरा धनिया चटनी या इमली की चटनी के साथ गरमा गरम परोसें।
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