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Tuesday 29 July 2014

Homemade Fresh Cream | घर पर बना ताजा क्रीम

Homemade Fresh Cream - Doesn't that sound interesting? Once you get the hang of making homemade cream and butter at home then I am sure you will not go in for store bought ones. I agree it takes time but, when you see the end product, it is all worth the wait. I have never got cream from shops whenever I make gravies that calls for cream and trust me add few tbsp. of fresh Cream for any gravy, it takes the gravy to a whole new level.



Ingredients / सामग्री:

English
हिन्दी
Quantity
Malai
मलाई
1 Cup
1 कप
Milk
दूध
¼  Cup
¼ कप

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Method to collect Malai:
  1. Heat milk up-to one boil. After the milk is boiled, let it sit aside till it become lukewarm.
  2. Place the lukewarm milk in the refrigerator so that thick malai gets collected at the top of the milk. 
  3. Carefully take the malai with a spoon and collect it in a clean container else you can use a strainer to take out the malai. (The malai quantity depends on the type of milk you get.)
  4. Keep collecting the malai in the same container and refrigerate it. 
  5. Keep collecting for atleast 10-15 days or till you think you have a fair amount of malai collected.
Method to prepare cream from above collected Malai:
  1. Take a large bowl and pour malai and milk in it.
  2. With the help of electric beater or mixer grinder whisk it well for few minutes until its creamy without any lumps as shown in video. (You can also whisk it with hand beater.)
  3. Our homemade Fresh Cream is ready to use. Use this fresh cream in Ice Cream, Tomato Soup, Corn Peas Curry, Panner Tikka Masala and so on.
Note:
  1. This cream suits well for almost all savoury gravies/dishes which calls for fresh cream. Most of the gravies I posted here uses homemade fresh cream only. It is perfect to give a restaurant taste.
  2. If you want to whip this cream, just add very little milk and beat it for some more time.
मलाई इकट्ठा करने की विधि:
  1. दूध को एक उबाल आने तक गरम करें और गुनगुना होने तक एक तरफ रखें। 
  2. गुनगुने दूध को फ्रिज में रखें, जिससे मोटी मलाई दूध के शीर्ष पर एकत्र हो जाएगी।  
  3. मलाई को ध्यान से एक चम्मच या झरनी का उपयोग करके एक साफ कंटेनर में इकट्ठा कर लें और फ्रिज में रखें। (मलाई की मात्रा आपके दूध के प्रकार पर निर्भर करती हैं।) 
  4. कम से कम 10-15 दिनों के लिए या उचित मात्रा मिलने तक मलाई एकत्रित करें। 
ऊपर एकत्रित की गई मलाई से क्रीम तैयार करने की विधि:
  1. एक बड़े बर्तन में मलाई और दूध डालें। 
  2. बिजली के बीटर या मिक्सर ग्राइंडर की मदद से मलाईदार होने तक कुछ मिनट के लिए, वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से, अच्छी तरह से बीट करें या फेटे।  (इसे आप हाथों से भी फेट सकते हैं।) 
  3. हमारा घर का बना ताजा क्रीम उपयोग करने के लिए तैयार हैं। इसे आप दिलकश व्यंजनों जैसे की आइसक्रीम, टमाटर का सूप, मकई मटर करी, पनीर टिक्का मसाला बनाने में प्रयोग करें।
नोट:
  1. यहां पोस्ट अधिकांश ग्रेवी में, मैं केवल घर का बना ताजा क्रीम का उपयोग करती हूँ। यह ग्रेवी को एक रेस्तरां जैसा स्वाद देने के लिए एकदम सही हैं।

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