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Sunday, 27 July 2014

Shahi Pulao (शाही पुलाव)

Shahi Pulao Recipe is a Royal (Shahi) style rice recipe, here basmati rice are cooked with aroma of whole garam masala flavored with tasty veggies, paneer and rich dry fruits. This is a quickie mughlai dish.


Preparation Time : 10 Minutes
Cooking Time : 30 Minutes

Ingredients (सामग्री) :

English
हिन्दी
Quantity
Basmati Rice
बासमती चावल
1 Cup
1 कप
2 Tablespoon
2 चम्मच
50 Gram
50 ग्राम
Onion
प्याज / कांदा
1 medium size, finely chopped
1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी  
Capsicum / Bell Pepper
शिमला मिर्च
1 small size, finely chopped
1 छोटे आकार की, बारीक़ कटी  
Green Peas
हरा मटर दाना
25 Gram
25 ग्राम
Potato
आलू
1 medium size, finely chopped
1 मध्यम आकार, बारीक़ कटा 
Black Pepper /
Kali Mirch Powder
काली मिर्च पाउडर
¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
Cloves
लौंग
2 pieces
2 नग
Raisin
किशमिश
10 -15 pieces
10 -15 नग
Cashew Nut
काजू
8 -10 pieces
8 -10 नग
Bay Leaf / Tej Patta
तेजपत्ता
1 leaf
1 पत्ता
Cinnamon
दालचीनी
1 piece
1 नग
Cumin
जीरा
½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
Salt
नमक
To Taste
स्वादानुसार
Fresh Coriander /
Cilantro / Parsley
हरा धनिया
Finely chopped, for garnishing
बारीक़ कटा हुआ, सजाने के लिए

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Method:
  1. Wash and soak rice in water for half an hour.
  2. Cut cottage cheese (paneer), capsicum, onion, potato in small cubes and peel green peas.
  3. Boil water in a pan. Add the soaked rice, salt, cloves, a little ghee. Cover and cook till nearly done. (do not overcook it).
  4. Heat ghee in a pan. Add the cottage cheese cubes and shallow fry until it turns light brown in color, as shown in video. Remove it in a bowl.
  5. Heat remaining ghee in a pan, when it is heated properly add cumin seeds, onion and saute it a little. 
  6. Add potato and fry till it become light brown in color.
  7. Add green peas, capsicum and cover cook it on low flame till potatoes are soft. 
  8. Add bay leaf, cinnamon, raisins, cashew nuts, cottage cheese (paneer), black pepper, and salt. Mix it well.
  9. Turn off the burner.
  10. Drain the rice in a sieve and keep aside to cool.
  11. Remove the rice in a pan. Add the above masala and mix well.
  12. Heat rice before serving and garnish it with cilantro leaves.
  13. Our Delicious Shahi Pulao  is ready to serve, enjoy hot .
Note:
  1. Precautions while boiling rice
    1. Soak rice in water for 15 to 20 minutes to get thin and long rice.
    2. When water is boiled properly, then add soaked rice in it. 
    3. Cook rice till you observe one particle remain in rice as shown in video. (Do not overcook)
विधि:
  1. एक बर्तन में चावल को अच्छे से पानी से धो कर आधे घंटे के लिए भिगो दें। 
  2. अब  पनीरशिमला मिर्च, प्याज और आलू को छोटे छोटे टुकड़ो में काट लें।  हरी मटर को  छील लें। 
  3. एक बर्तन में पानी उबाले और इसमें भिगोए चावल, नमक, लौंग और थोड़ा घी डालें।  फिर ढक्कर लगभग तैयार होने तक पकाएँ।  
  4. एक कड़ाही में घी गरम करें। गरम घी में पनीर के टुकड़े डालकर हल्का भूरा होने तक वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से पकाएँ।  एक बर्तन में यह निकाल लें।  
  5. एक कढ़ाई में बाकी का घी गरम करें। अब इसमें जीरा और प्याज डालकर थोड़ा भूने।  फिर आलू  डालकर हल्का भूरा होने तक तले। 
  6. अब मटर और शिमला मिर्च डालें और धीमी आँच पर ढक्कर आलुओं के नरम होने तक पकाएँ। 
  7. अब तेज पत्ता, दालचीनी, किशमिश, काजू, पनीर, काली मिर्च, और नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।  गैस बंद कर दें।  
  8. चावल को एक छलनी में छानकर उसका अतिरिक पानी निकाल दें और ठंडा होने के लिए अलग रखें। 
  9. अब चावल में उपरोक्त मसाला डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ। 
  10. हरे धनिये की पत्तियों से सजाएँ। 
  11. हमारे स्वादिष्ट शाही पुलाव बनकर तैयार हैं। इसका गरमा गरम आनंद उठाएँ।
नोट:
  1. चावल खिल्वा बनाने के लिए
    1. चावल को पानी में 15 से 20 मिनट तक भिगोने से चावल लंबे बनते हैं। 
    2. जब पानी में अच्छे से उबाली आ जाए, तभी इसमें भिगोए चावल डालें।
    3. चावल को एक कण रहने तक ही पकाएँ, जैसा वीडियो में दिखाया गया हैं।  (उसे ज्यादा नहीं पकाएँ)  
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