Join Us on Facebook Add to Circles

Tuesday 29 July 2014

Khasta (खस्ता)

Khasta is a delicious and crispy Indian street food recipe that is prepared with maida. Khasta chaat uses yogurt, tamarind chutney, chat masala and so on....which gives it a spicy and sour taste. So let's prepare Khasta!!!!! 


Ingredients / सामग्री:

English
हिन्दी
Quantity
Refined Flour / Maida
मैदा
1 Cup
1 कप
Carom Seeds /
Ajwain
अजवायन
½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
Lukewarm Water
गुनगुना पानी
As Required
आवश्यकतानुसार
Salt
नमक
To Taste
स्वादानुसार
Oil
तेल
¼ Cup for dough preparation
¼ कप मैदा गूँथने के लिए 
For deep fry
तलने के लिए 

For Garnishing / पेश करने के लिए:

English
हिन्दी
Quantity
As Required
आवश्यकतानुसार
Chat Masala
चाट मसाला
Salt
नमक
Red Chili Powder
लाल मिर्च पाउडर

Click below to SUBSCRIBE FREE on my
pages and don't miss any of my new recipes

Method:
  1. Take the refined flour in a bowl. Add salt and carom seed (ajwain) and mix well.
  2. Add oil and knead to a medium hard dough by adding luke warm water to it (consistency of dough should neither be tight nor too loose) as shown in video.
  3. Take a small ball of dough and roll into a round using rolling pin.
  4. Fold into a triangle shape and again roll into a triangle, as shown in video.
  5. Make small cuts on the above prepared khasta on both sides with the help of knife.
  6. Heat oil in a pan, when oil is heated properly, deep fry it on low medium flame, till it become crispy and light brown  in color from both sides.
  7. Our Crispy Khasta is ready to serve.
How to Serve:
  1. Break the Crispy Khasta into pieces in a serving plate.
  2. Pour beaten curd over it.
  3. Then sprinkle some tamarind chutney, chaat masala, some salt and red chilli powder evenly.
विधि:
  1. एक बर्तन में मैदा लें। अब अजवायन, नमक और तेल डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ। 
  2. अब इसमें गुनगुना पानी डालकर वीडियो में दिखाये गए तरीके से  गुँथे। (आटा न ही बहुत ढीला होना चाहिए न तो बहुत सख्त)
  3. एक छोटे से गेंद के आकार की लोई ले कर बेलन के साथ गोल बेलें। 
  4. फिर वीडियो में दिखाये गए तरीके से एक त्रिकोण आकार में मोड़ें और फिर से त्रिकोण में बेले। 
  5. चाकू की मदद से दोनों तरफ`छोटे - छोटे चारों तरफ छेद करें।
  6. एक कढ़ाई में तेल को मध्यम गरम करें।  गरम तेल में खस्ता डालें और मध्यम आँच पर दोनों तरफ से कुरकुरा और सुनहरा होने तक तले। 
  7. हमारे कुरकुरे खस्ता बनकर तैयार है।  
पेश करने के लिए:
  1. एक सर्विंग प्लेट में खस्ता को टुकड़ों में तोड़े।
  2. अब इस पर फेटा हुआ दही डालें। 
  3. फिर थोड़ी इमली की चटनी, चाट मसाला, थोड़ा नमक, लाल मिर्च पाउडर समान रूप से छिडके।

Join me on Facebook:
http://facebook.com/neetainkitchen

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...