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Saturday 7 September 2013

Pani (Flavored water for Pani Puri / Gol Gappa)

Pani Puri is a very popular street snack in India. It is also known as Gol Gappa. It consists of fried crisp hollow puri filled with a mixture of flavored water (Pani), potato, onion, chickpeas, boiled peas and bundi. It is small enough to fit completely into one's mouth.


Click below to watch this video in English language

Ingredients:
Boiled Raw Mango | Kairi (उबली हुई कच्ची कैरी) - 1 Big size (1 बड़े आकार की)
Fresh Mint Leaves | Pudina (ताजा पुदीना) - 45 Gram or ½  bundle (45 ग्राम or ½ गठरी | बंडल)
Fresh Green Coriander (ताजा हरा धनिया) - 30 Gram or ½  bundle (30 ग्राम or ½ गठरी | बंडल)
Dry Ginger Powder (सूखा अदरक पाउडर | सोंठ) - ½ Teaspoon (½ छोटी चम्मच)
Roasted cumin powder (भुना हुआ जीरा पाउडर) - 1 Teaspoon (1 छोटी चम्मच)
Green Chilly (हरी मिर्च) - 1 medium size (1 मध्यम आकार की)
Ginger (अदरक) - ½ Inch (½ इंच का टुकड़ा)
Black salt (काला नमक) - ¾ Teaspoon (¾ छोटी चम्मच)
Salt (सादा नमक) - To taste (स्वाद के अनुसार)

Water (पानी) - as required (आवश्यकतानुसार)


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Method: 
  1. First of all wash mint leaves and coriander. Grind Mint leaves, coriander and boiled raw mango with its pulp and skin as shown in the video.
  2. Filter the paste with the help of sieve as shown. Again take the leftover paste from sieve and grind it with the leftover mint and coriander, also add green chili & ginger, with little water used for boiling the raw mango. Grind well to make a fine paste.
  3. Filter this and finally mix the leftover paste in the sieve with raw mango boiled water to make a very fine paste and make sure you have extracted taste from all ingredients.
  4. Add water to make it as thin as required. Mix Well.
  5. Add dry ginger powder, roasted cumin powder, black salt and salt. Mix well again.
  6. The yummy water filling is ready. Enjoy it with Puri's / Gol Gappa and stuffing.

Tips:
  1. A little variant in ingredients can give you different and awesome Pani flavours for panipuri's.
  2. Hot stuffing and cold water with crispy crunchypuri's is the best combination.
विधि:
  1. सबसे पहले पुदीना के पत्ते और हरे धनिये को अच्छे से धो ले। एक मिक्सर ग्राइंडर के जार में पुदीना, हरा धनिया और उबली हुई कच्ची कैरी (छिलके सहित, गुठली निकाल के) पीस ले।
  2. अब इस मिश्रण को चलनी की मदद से छान ले। चलनी के बचे हुए मिश्रण को वापस मिक्सर ग्राइंडर में बचे हुए पुदीना और हरे धनिये के साथ हरी मिर्ची, अदरक और कैरी के उबले हुए पानी के साथ पतला पेस्ट बनाने के लिए अच्छी तरह से पीस ले।
  3. इस मिश्रण को चलनी की मदद से छान ले। अंत में एक बार फिर चलनी के बचे हुए मिश्रण और कैरी के बचे हुए उबले पानी को मिक्सर ग्राइंडर के जार में पीस ले और उपरोक्त मिश्रण में छान ले। 
  4. छने हुए मिश्रण में आवश्यकता अनुसार सादा पानी डाले और इसे अच्छी तरह मिलाएँ।  
  5. अब इस मिश्रण में सूखा अदरक पाउडर / सोंठभुना हुआ जीरा पाउडर, काला नमक और सादा नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
  6. पानी पूरी / गोलगप्पे  के लिए स्वादिष्ट पानी बनकर तैयार है, अब आप इसे बनाए और इसका आनंद उठाए। 

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