Summers have arrived and we badly need to have some or the
other drinks many times a day, it's better to go for something homemade which
is yummy and deliciously tangy. Lemon drinks are one of the most famous summer
drinks all across the globe. Let us have a look to the most delicious and
easy to make lemon syrup and have happy summers.
Ingredients for lemon drink:
Sugar - 400 GramWater - 200 Millilitres
Citric Acid - 1 Tea spoon
Lemon Emulsion - 1 ½ Tea spoon
Method for lemon drink:
- Heat water in a Pan
- Add the sugar and cook on a medium flame till dissolved. Stir it continuously.
- Put off the burner and add citric acid and mix it well. Keep aside to cool.
- When the liquid is cool. Strain it with the help of sieve.
- Add Lemon emulsion. Mix it well.
- Your Lemon Syrup is ready.
Preperation of Lemon Drink
- Pour 1 1/2 tablespoon of Lemon syrup in each glass.
- Add 2-3 ice cubes in each glass.
- Filled the glass with water
- Our Lemon Drink is ready to server. Serve it chill.
Preperation of Lemon Candy
- Place a stick in a glass.
- Pour 1 1/2 tablespoon of Lemon syrup in a glass.
- Filled the glass with water
- Keep it in freezer till ready.
- Our Lemon Candy is ready to serve.
Tip:
- You can store this syrup for one month in an air tight glass container in refrigerator.
सामग्री:
चीनी| शक़्क़र - 400 ग्राम
पानी - 200 मिली लीटर
साइट्रिक एसिड -1 छोटी चम्मच
लेमन इमल्शन - 1 ½ छोटी चम्मच
- एक कढ़ाई में पानी गरम करें।
- गरम पानी में शक्कर / चीनी डालकर, चीनी के पिघलने तक मध्यम आँच पर लगातार चलाएँ।
- गैस बंद कर दें। उपरोक्त मिश्रण में साइट्रिक एसिड डालकर अच्छे से मिलाएँ और इसे ठंडा होने दें।
- जब मिश्रण ठंडा हो जाएँ तो छलनी की मदद से इसे छान लें।
- अब इसमें लेमन इमल्शन डालकर अच्छे से मिलाएँ।
- हमारा लेमन सिरप बनकर तैयार हैं।
लेमन शरबत बनाने के लिए:
- एक ग्लास में डेढ़ चम्मच उपरोक्त लेमन सिरप डालें।
- अब इसमें कुछ बर्फ के टुकड़े डालें।
- फिर ठंडे पानी से ग्लास को भर दें।
- हमारा लेमन शरबत बनकर तैयार हैं। इसका आनंद उठाएँ।
लेमन कैंडी बनाने के लिए:
- एक ग्लास में एक स्टिक रखें।
- अब इसमें उपरोक्त लेमन सिरप डालें।
- फिर पानी से ग्लास को भर दें।
- फिर इन्हें जमने तक फ्रीज़र में रखें।
- हमारी लेमन कैंडी बनकर तैयार हैं। इसका आनंद उठाएँ।
नोट:
- आप इस सिरप को एयर टाइट ग्लास कंटेनर में डालकर फ्रिज में रखें और एक महीने तक इसका लुफ्त उठाएँ।
No comments:
Post a Comment