Pani Puri is a very popular street snack in India. It is also known as Gol Gappa. It consists of fried crisp hollow puri filled with a mixture of flavored water (Pani), potato, onion, chickpeas, boiled peas and bundi. It is small enough to fit completely into one's mouth.
Lukewarm Water - as required
Fine Wheat Flour | Maida - 2 Table spoon
Oil - 2 Teaspoon + for deep frying
Salt - ½ Teaspoon
Baking Soda - ¼ Teaspoon
Tips:
विधि:
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Ingredients:
Semolina | Rava - 200 Gram or 1 CupLukewarm Water - as required
Fine Wheat Flour | Maida - 2 Table spoon
Oil - 2 Teaspoon + for deep frying
Salt - ½ Teaspoon
Baking Soda - ¼ Teaspoon
Method:
- First of all prepare dough for Puri's.
- To make dough, mix semolina/rava, salt & baking soda, add luke warm water, mix well again, now add fine wheat flour(Maida) and knead the dough for around 4 minutes, put a little oil and knead again for 4 minutes. Wrap with a wet cotton cloth and keep aside for 10 minutes to set. Dough is now ready.
- Take board and rolling pin. Grease the board with oil.
- Make a medium sized ball from the dough and flatten it with the help of rolling pin as shown in the video.
- Cut out small circular shape flattened dough from it with the help of a small bowl or bottle cap with sharp circular edges as shown in the video.
- You may use the alternative method of taking small balls and flattening them with the help of rolling pin, whichever is convenient.
- Now put on a burner and take oil in it to fry Puri's. When properly heated slip the small circular flattened dough (Puri's) in oil one by one to fry them.
- Fry till they are golden brown in colour from both sides. They should bulge out properly.
- Have these Puri with stuffing's and spicy water filling and Enjoy your Evening.
- Knead the flour well and properly so that the Puri's are crisp and crunchy and bulge out well.
- Cover the dough with clean film or wet cotton cloth when not in use so that it does not dries up.
- Instead of circular shape we may also make elongated Puri's which are easier to eat.
- We can make 100 Puri's from the above ingredient quantity. Make sure you make 20 to 25 Puri's per person as they are too difficult to resist.
- Let the Puri's cool properly after fried and then store them in an air tight container & eat whenever you want.
सामग्री:
सूजी | रवा -200 ग्राम या 1 कप
गुनगुना पानी - आवश्यकतानुसार
मैदा - 2 चम्मच
तेल - 2 चम्मच + तलने के लिए
नमक - ½ छोटी चम्मच
बेकिंग सोड़ा - ¼ छोटी चम्मच
विधि:
- सबसे पहले पूरी के लिए आटा तैयार करते हैं।
- आटा गूथने के लिये एक बर्तन में सूजी/रवा, नमक, बेकिंग सोड़ा और गुनगुना पानी डालकर मिलाएँ। अब इसमे मैदा डालकर ४ मिनट के लिए गूथे। फिर थोड़ा सा तेल डालकर ४ मिनट के लिए फिर से गूथे। फिर एक गीले सूती कपड़े में लपेटें और १० मिनट के लिए सेट होने के लिये अलग रखें। याद रहे की आटा को सख्त गूथना है।
- १० मिनट बाद चकला बेलन ले और चकले पर थोड़ा सा तेल लगाएँ।
- गूथे हुए आटे में से एक मध्यम आकार की गेंद के बराबर का लोया ले और चकले बेलन की मदद से विडियो में दिखाए गये तरीके से पतली गोल रोटी बेल लें और एक ढक्क्न की सहायता से गोल गोल काट लें।
- आप चाहे तो आटे की छोटी छोटी लोइया बनाकर इसे गोल या लम्बा बेल सकते है।
- कढ़ाई में तेल गरम करे। गरम तेल में एक एक कर के बेली हुई पूरी को दोनों तरफ से सुनहरा होने तक तले। फूलने के लिए कलछी से दबाएँ।
- हमारी पूरी / गोलगप्पे बनकर तैयार है। इन्हे मसालेदार पानी और अपने पसंद अनुसार मसाला भरकर, इनका लुफ्त उठाएँ।
नोट:
- पूरी को खस्ता बनाने के लिये आटा अच्छी तरह (कड़क) से गूथे।
- गूथे हुए आटे को क्लीन फिल्म या गीले सूती कपड़े से ढक्कर रखे जिससे आटा सूखे नहीं।
- गोल आकार की पूरिया बनाने के बजाय आप लम्बी पूरिया भी बना सकते हैं। लम्बी पूरिया खाने में आसान होती हैं।
- ऊपर दी गई सामग्री से आप करीब 100 पूरिया तैयार कर सकते हैं। सुनिश्चित करें कि आप प्रति व्यक्ति 20 से 25 पूरिया तैयार करें।
- तली हुई पानी पूरी को ठंडा होने पर एयर टाइट कंटेनर में रखें, और जब चाहें इनका लुफ्त उठाए।
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