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Saturday, 7 September 2013

Poha / पोहा (Beaten Rice)

Poha (Beaten Rice) is a very tasty street snack of central India, especially in the Malwa region of Madhya Pradesh. It is prepared in very short time and ​​with less oil.

पोहा मुख्य रूप से मध्य भारत, खास करके  मध्य प्रदेश में मालवा इलाके का बहुत ही मशहुर नाश्ता है। पोहा खाने में बहुत ही स्वादिष्ट होता है और यह  बहुत ही कम समय में और कम तेल में बनाये जाने वाला नाश्ता है। 


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Serves : 4 Person

Ingredients;

Beaten Rice flakes - 1 ½ Cup
Onion - 2 medium size, finely chopped
Potato -1 medium size, finely chopped
Green Chili -3 medium size, finely chopped
Asafoetida | Hing - 1 Pinch
Turmeric Powder - ¼ Tea spoon
Mustard Seed - ½ Tea spoon
Sugar - 2 Tablespoon
Salt - To Taste
Oil - 1 ½ Tablespoon

For Garnishing 

Fresh Coriander | Cilantro |Parsley
Gram flour Sev
Onion
Lemon | Lime

Method:

  1. First of all sieve the beaten rice and wash it with water 3-4 times.
  2. Now take adequate water so that the poha or beaten rice is submerged. Let it be in water for 2 minutes.
  3. After 2 minutes, drain the water out as shown in the video and let the beaten rice (Poha) dry.
  4. Put on a burner, place a pan on it, pour oil and let it heat, when properly heated, add mustard seeds, asafoetida, chopped green chilies, chopped onions and diced potatoes. Mix well.
  5. Now add salt and turmeric powder. Mix well. Sim the flame and cover the lid and let potatoes and onion cook.
  6. Now we see that the beaten rice is dry, add sugar to it and mix well.
  7. Our potatoes and onions are also cooked, put off the burner and put this masala in the beaten rice and sugar mixture. Mix everything very well and with light hands .
  8. Again put on the burner and cook this mixture for 2-3 minutes. 
  9. Now put off the burner and Garnish Poha with finely chopped coriander and mix it well.
  10. Now take this out in a serving bowl and again garnish it with raw chopped onions and Sev. Squeeze lemon juice on top to enhance its taste.
  11. Our Yummy Poha is ready to be serve. You can serve this hot with Jalebi's and Samosa's.
Tip : 
  1. Please use light hands while mixing and stirring Beaten Rice (Poha), so that they do not break.
सामग्री:

पोहा - 1 ½ कप
प्याज |कांदा - 2 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी
आलू - 1 मध्यम आकार, बारीक़ कटा
हरी मिर्च - 3 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी
हींग - 1 चुटकी
हल्दी पाउडर - ¼ छोटी चम्मच
राई - ½ छोटी चम्मच
चीनी |शक़्क़र - 2 चम्मच
नमक - स्वादानुसार
तेल - 1 ½  चम्मच

सजाने के लिए:

हरा धनिया
बेसन की सेव
प्याज |कांदा
नींबू

विधि:
  1. सबसे पहले पोहे को एक छलनी की मदत से छान ले और फिर इसमे पानी डालकर अच्छी तरह से - बार धो लें। 
  2. अब पोहा में इतना पानी डाले की वह पानी में डूब जाए और इसे मिनट के लिए अलग रख दे।
  3. मिनट बाद पोहों को छलनी में निकाले और छलनी हिला कर पूरा पानी निकाल दें। इससे पोहे फरके हो जाएँगे। 
  4. अब गैस पर कढ़ाई में तेल डालकर गरम होने रखें। जब तेल गर्म हो जाए तब इसमें राई, हींग, हरी मिर्च, प्याज और आलू डाल कर अच्छे से भूनें।  
  5. अब गैस की आँच कम करके इसमें नमक और हल्दी पाउडर डालकर मिलाएँ और ढक कर सुनहरा होने तक पकाएँ। 
  6. अब फरके पोहो को एक बाउल में निकाल कर इसमें शक्कर डालकर, हलके हाथो से अच्छी तरह से मिलाएँ।
  7. गैस बंद करके आलू प्याज के मसाले को पोहे में मिलाएँ।
  8. सब अच्छे से मिलाने के बाद गैस चालू करके पोहे को गरम करें। 
  9. गैस बंद कर दें और कटा हुआ हरा धनियां डालकर पोहे को गार्निश करें।
  10. सर्विंग प्लेट में निकाल कर प्याज और बेसन की सेव से गार्निश करें।
  11. स्वादिष्ट पोहा बनकर तैयार है। इसे गरमा गरम जलेबी और कचोरी - समोसे के साथ परोसें।

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