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Saturday 7 September 2013

Veg Manchurian Gravy / वेज मंचूरियन ग्रेवी




Ingredients:

Cauliflower  (
फूलगोभी) – 1 Cup finely chopped
Fresh carrot (
ताजा गाजर) – 1 Cup finely chopped
Cabbage (
बंदगोभी) – 1 Cup finely chopped
Onion (
प्याज / कांदा) – 1 medium size finely chopped
French Beans (
फ्रेंच बीन्स) –  ½ Cup finely chopped
Spring onion leaves (
हरा प्याज के पत्ते)– 4 tablespoon finely chopped
Ginger and Garlic Paste(
अदरक और लहसुन पैस्ट) – 1 tablespoon
Corn flour (
कोर्नफ्लौर / मकई का आटा) – 3 tablespoon
Wheat Flour/ Maida (
मैदा) – 3 tablespoon
Garlic (
लहसुन) – 1 tablespoon  finely chopped
Oil  (
तेल) – 2 tablespoon  and for deep frying
Vinegar (
सिरका) – 1 teaspoon
Green Chilly (
हरी मिर्च ) – 2 medium size finely chopped
Salt (
नमक)– to taste
Soya sauce (
सोया सॉस) – 2 tablespoon
Red Chili sauce (
लाल मिर्च सॉस) – 2 tablespoon
Green Chili sauce (
हरी मिर्च सॉस) – 1 tablespoon
Water (
पानी) – 1 ½ Cup

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Method:
  1. Take refined flour or maida in a bowl, add 1 tablespoon corn flour, half cup cauliflower, half cup cabbage, half cup carrot, half cup French beans, 1 table spoon ginger garlic paste, 1 finely chopped green chili, salt to taste, 1 tablespoon red chili sauce and 1 tablespoon green chili sauce.
  2. Knead the dough, it does not require water, add more refined flour if needed.
  3. Make small balls out of the dough and keep them aside.
  4. Heat oil in a pan; fry the Manchurian balls till brown.
  5. Take them out in a plate with tissue paper to soak extra oil.
Gravy Preparation:
  1. Heat oil in the pan, when the oil is heated, add chopped garlic, green chilies and saute till light brown. 
  2. Now add all the vegetables which are left (Onion, Carrot, cauliflower, cabbage and French beans).
  3. Add salt according to taste and saute lightly.
  4. To the corn flour powder, add a little water to make a paste. Mix it well, so that no lumps are formed. 
  5. Now add 1 tablespoon soya sauce, red chili sauce and cornflour paste to the vegetables in the pan.
  6. Add vinegar and one and half cup water and mix everything thoroughly.
  7. Add the fried Manchurian balls in the gravy. Cover and cook for a few seconds.
  8. Put off the burner and sprinkle spring onions.
  9. Take out the dish in a serving bowl.
  10. Veg Manchurian is ready to be served crisp and hot. 

विधि:
  1. एक बर्तन में मैदा लें, उसमे बड़ा चम्मच कॉर्नफ्लार (मकई का आटा ) मिलाएँ, अब उसमे आधा कटोरी पत्तागोभी, आधा कटोरी फूलगोभी, आधा कटोरी गाजर और आधा कटोरी फ्रेंच बीन्स मिलाएँ। अब इस मिश्रण में अदरक लहसुन का पेस्ट, एक बारीक कटी हुई हरी मिर्ची, एक बड़ा चम्मच लाल मिर्च सॉसएक बड़ा चम्मच हरी मिर्च सॉस और नमक स्वादानुसार मिलाकर इसका आटा गूँध ले। (अगर आवश्यक हो तो और मैदा डालें।)
  2. अब आटे के छोटे छोटे बॉल्स बना कर रख लें।
  3. कढ़ाई में तेल गरम करें और इन बॉल्स को भूरा होने तक तलें। 
  4. एक प्लेट में पेपर नैपकिन बिछाकर, तले हुए बॉल्स को निकाल लें।
ग्रेवी बनाने के  लिए 
  1. कढ़ाई में तेल गरम करें, गरम तेल में कटी हुई लहसुन, हरी मिर्च  डालकर हल्का भूरा होने तक भूनें। 
  2. अब इसमें बची हुई सब्जियाँ (प्याज, पत्तागोभी, फूलगोभी, गाजर एवं फ्रेंच बीन्सडालकर हल्का भूनें।
  3. अब कॉर्नफ्लार (मकई का आटा )में पानी डालें और मिलाकर चिकना पेस्ट बनाएँ। 
  4. फिर स्वादानुसार नमकएक बड़ा चम्मच सोया सॉस, लाल मिर्च सॉस और कॉर्नफ्लार पेस्ट डालें
  5. अब सिरका और / कप पानी डालें और अच्छी तरह मिला लें। 
  6. अब मंचूरियन बाल्स डालें और ढककर कुछ सेकण्ड्स तक पकाएँ। गैस बंद कर दें।
  7. अब ऊपर से हरे प्याज के बारीक कटे हुए पत्ते डालें और सर्विंग प्लेट में परोसे।
  8. हमारा स्वादिष्ट वेज मंचूरियन ग्रेवी तैयार है। इसका गरमा गरम लुफ्त उठाएँ।  
Tips:
  1. Do not cook the vegetables much; keep them a little raw and crisp.
  2. You can serve Manchurian with veg Hakka noodles.


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