Paneer Tikka is a very popular Indian Punjabi dish usually served as a starter. It is very tasty and easy to cook recipe at home.
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Ingredients :
Method:
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Ingredients :
- Indian Cheese | Paneer - 150 Gram, Chopped in cubes
- Capsicum | Bell Pepper - 1 medium size square cut
- Tomato- 1 medium size square cut
- Onion - 1 medium size, cut into squares with layers separated
- Curd| Yogurt - 2 Table spoon
- Ginger and Garlic Paste - 1 Teaspoon (Paste of 1 Inch Ginger and 4 - 5 Garlic cloves)
- Lemon | Lime Juice - ½ Lemon
- Roasted Cumin Powder - 1 Teaspoon
- Chaat Masala - 1 Teaspoon
- Red Chili Powder - 1 Teaspoon
- Turmeric Powder - ½ Teaspoon
- Oil - as required
- Salt - To taste
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Method:
- Take
curd / yogurt in a large bowl. Add red chilli powder, chaat masala, roasted cumin powder,
turmeric powder, salt and mix well.
- Now add
lemon juice, ginger - garlic paste, 2 tbsp oil and blend well.
- Add the
vegetables (Onion, capsicum, tomato) and also paneer (Indian Cheese) and mix well. Set
aside to marinate for half and hour.
- On a
satay stick or a toothpick arrange in sequence (capsicum > onion > tomato > paneer and repeat the sequence).
- Heat 2
tbsp oil in a pan and place the stick in oil. Turn and cook on other side.
- Remove
and serve with Homemade Cabbage Salad.
पनीर टिक्का बनाने की सामग्री:
- पनीर - 150 ग्राम, चौकोर टुकड़ों में कटा
- शिमला मिर्च -1 मध्यम आकार की चौकोर कटी
- टमाटर - 1 मध्यम आकार का चौकोर कटा
- प्याज | कांदा - 1 मध्यम आकार की, चौकोर टुकड़ो में कटी और परतें अलग की हुई
- दही | छेना - 2 चम्मच
- अदरक और लहसुन का पैस्ट - 1 छोटी चम्मच (1 इंच अदरक और 4 - 5 लहसुन की कली का पैस्ट)
- नींबू का रस - ½ नींबू का रस
- भुना हुआ जीरा पाउडर - 1 छोटी चम्मच
- चाट मसाला- 1 छोटी चम्मच
- लाल मिर्च - 1 छोटी चम्मच
- हल्दी- ½ छोटी चम्मच
- तेल - आवश्यकतानुसार
- नमक - स्वाद के अनुसार
पनीर टिक्का बनाने की विधि:
- एक बड़े कटोरे
में दही लेकर लाल
मिर्च पाउडर, चाट मसाला,
जीरा पाउडर, हल्दी और
नमक डालकर अच्छी तरह
मिलाएँ।
- फिर नींबू का
रस, अदरक - लहसुन का
पेस्ट और 2 बड़े चम्मच
तेल डालकर अच्छी तरह
ब्लेंड करें।
- अब सब्जियाँ (प्याज,
शिमला मिर्च, टमाटर) और
पनीर डालकर अच्छी तरह
मिलाएँ। फिर आधे घंटे
के लिए मैरिनेट होने
के लिए अलग रख
दें।
- एक साते स्टिक
या टूथपिक पर इस
क्रम में सजाएँ (शिमला
मिर्च > प्याज > टमाटर > पनीर और इसी
क्रम को दोहराएँ)।
- एक पेन में
2 बड़े चम्मच तेल गरम
करके स्टिकस को उस
पर रखें। अब पलटकर
दूसरी तरफ से पकाएँ।
- फिर निकालकर पत्तागोभी सलाद के साथ पेश
करें।
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