Curd is also know as Yogurt. It is very rich in calcium and protein and good to our digestive system. It can be eaten salted or sweeten with meals, lunch and dinner.
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Ingredients for curd:
- Milk - 1½ Cup
- Curd / Yogurt / Dahi - 1 Teaspoon
Method for curd:
दही बनाने की विधि:
- First of all put on the burner and let the milk boil. (During winter and rainy season keep the milk temperature little warm and in summer keep it lukewarm)
- Smoothen the solid curd with the help of a spoon.
- Put off the burner and add the smoothen curd into lukewarm milk and with the help of another empty container mix it throughly. Cover the milk mixture and keep aside for 3 - 4 hours in a warm place. Remember not to touch the mixture in between, otherwise it will be little watery.
- Three to four hours later we will see that our yogurt is ready.
दही बनाने की सामग्री :
- दूध - 1½ कप
- दही / छेना - 1 छोटी चम्मच
- सबसे पहले दूध को गरम करें। (हम दूध को मौसम के तापमान के अनुसार गरम करेगें। जैसे अगर मौसम गरम है तो हम दूध को गुनगुना रखेंगे और अगर मौसम ठंडा या बरसात का है तो गुनगुने से थोड़ा गरम रखेंगे)।
- दूध में डालने वाले दही को अच्छे से मथ ले।
- अब हम गरम दूध में मथा हुआ दही डालकर एक ओर खाली बर्तन की सहायता से ऊपर नीचे करेंगे और जमने के लिए गरम जगह पर ढक कर रखेंगे। तीन से चार घंटे पहले हम दही को नहीं हिलायेगें, नहीं तो दही अच्छा नहीं जमेगा।
- तीन से चार घंटे बाद हम देखेंगे की हमारा दही जमकर तैयार है।
- We have used full cream milk in above video. You can use toned / cow milk if you want.
- Consistency of curd will depend upon thickness of milk.
नोट:
- हमने ऊपर वीडियो में फुल क्रीम दूध का इस्तेमाल किया है, अगर आप चाहते हैं तो आप टोंड / गाय के दूध का उपयोग कर सकते हैं।
- दही का घनापन दूध की मोटाई पर निर्भर करेगा।
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