Corn Peas Curry is a fine mixture of corn, peas, cashew nut and Indian spices. It is quick and easy to prepare and delicious in taste.
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Ingredients for corn peas curry:
- Green Peas - ½ Cup Peeled
- Corn - ½ Cup Peeled
- Cream - ¼ Cup
- Tomato Puree - 1 medium size Tomato
- Onion - 1 medium size, finely chopped
- Tomato - 2 medium size, finely chopped
- Oil - 4 Table spoon
- Paste of:
- Onion - 1 medium size onion
- Cashew Nut - 5 – 6 Cashew Nut
- Green Chilli - 1 Green Chilli
- Ginger - ½ Inch Ginger
- and Garlic Paste - 4 - 5 Garlic cloves
- Fresh Coriander / Cilantro / Parsley - 2 Table spoon finely chopped
- Turmeric Powder - ¼ Tea spoon
- Coriander Powder / Dhania Powder - ½ Tea spoon
- Red Chili powder - ¼ Tea spoon
- Cumin - ¼ Tea spoon
- Garam masala - ¼ Tea spoon
- Salt - ½ Tea spoon or To Taste
- Cashew Nut - 4 – 5 For Garnishing
- Asafoetida / hing - 1 Pinch
- Water - as required
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Method for corn peas curry:
- Boil corn in half cup of water in a pan, till it become soft.
- Heat one tablespoon oil in a another pan. When oil is heated saute green peas for few minutes.
- Again heat little oil in a pan and fry the cashew nuts till they become light brown as shown in video.
- Heat remaining oil and add cumin seed and let it become light brown. Add onion-garlic-ginger-green chilli-cashew nut paste, Asafoetida / hing and saute it for 1 minute. Stir it continuously.
- Add tomato puree and saute it till it start leaving little oil.
- Add all the spices :- coriander powder, turmeric powder, red chilli powder, salt, garam masala and mix it well.
- Add cream to it and mix it well, Saute it till it start leaving oil.
- Add water, fried peas, boiled corn and cover cook it for 7-8 minutes or till the gravy becomes thick.
- Garnish it with fresh coriander leaves and fried cashew nut.
- Our Corn Peas Curry is ready. Serve hot with chapatis, paratha, naan or rice.
कॉर्न मटर करी बनाने की सामग्री :
- हरा मटर दाना - ½ कप
- भुट्टा / मक्का दाना - ½ कप
- मलाई - ¼ कप
- टमाटर प्यूरी - 1 मध्यम आकार के टमाटर की
- प्याज / कांदा - 1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटा
- टमाटर - 2 मध्यम आकार की, बारीक़ कटा
- तेल - 4 चम्मच
- पैस्ट:
- प्याज / कांदा - 1 मध्यम आकार का प्याज
- अदरक - ½ इंच अदरक,
- लहसुन - 4 - 5 लहसुन कि कली
- काजू - 5 - 6 काजू
- हरी मिर्च का पैस्ट - 1 हरी मिर्च
- हरा धनिया - 2 चम्मच, बारीक़ कटा
- हल्दी - ¼ छोटी चम्मच
- धनिया पाउडर - ½ छोटी चम्मच
- लाल मिर्च पाउडर - ¼ छोटी चम्मच
- जीरा - ¼ छोटी चम्मच
- गरम मसाला - ¼ छोटी चम्मच
- नमक - ½ छोटी चम्मच या स्वाद के अनुसार
- काजू - 4 – 5 सजाने के लिए
- हींग - 1 चुटकी
- पानी - आवश्यकतानुसार
कॉर्न मटर करी बनाने की विधि:
- एक बर्तन में आधे कप पानी में भुट्टे (कॉर्न) के दानों को नरम होने तक उबालें।
- कढ़ाई में एक बड़ा चम्मच तेल गरम करें। गरम तेल में हरे मटर के दानों को कुछ मिनटों के लिए हल्का सा तलें।
- कढ़ाई में दोबारा थोड़ा सा तेल गरम करें और काजू को हल्का सुनहरा होने तक तलें।
- अब कढ़ाई में बचा हुआ तेल गरम करें, गरम तेल में जीरा डालकर उसे हल्का सुनहरा होने दें।
- अब इस में प्याज - हरी मिर्ची - अदरक - लहसुन - काजू का पेस्ट और हींग डालकर एक मिनट के लिए लगातार चलाएँ।
- अब टमाटर प्यूरी डालकर इस मिश्रण को तेल छोड़ने तक पकाएँ।
- अब इसमें सारे मसाले जैसे धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, नमक और गरम मसाला डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
- उपरोक्त मिश्रण में मलाई / क्रीम डालकर इसे तेल छोड़ने तक पकाएँ।
- अब इसमें तले हुए मटर के दाने, उबले हुए भुट्टे (कॉर्न) के दाने और थोड़ा पानी डालकर इसे ढक्कर साथ से आठ मिनट के लिए ग्रेवी गाढ़ी होने तक पकाएँ।
- कॉर्न मटर करी बनकर तैयार हैं, इसे ताजे हरे धनिये और तले हुए काजू से सजाएँ और गरमा गरम रोटी, पराठे, नान या चावल के साथ इस का लुफ्त उठाएँ।
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