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Sunday 8 September 2013

Veg Hakka Noodles / वेज हक्का नूडल्स




Ingredients:


  • Hakka Noodles packet – 150 Gram
  • Onion – 1 medium size finely straight cut
  • Fresh carrot – 1 finely straight cut
  • Cabbage – ¼ in size, finely straight cut
  • Capsicum  – 1 medium size straight cut
  • Spring onion leaves – 4 Tablespoon finely chopped
  • Vinegar  – 1 Teaspoon
  • Black Pepper|Kali Mirch Powder –  to taste
  • Salt – to taste
  • Garlic  –  5 - 7 कली finely chopped
  • Oil  – 2 ½ Tablespoon
  • Water – as required



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Method:
  1. Boil water in a pan and put half tablespoon oil in the boiling water, add noodles to it, don't cook it too much otherwise they will become sticky.
  2. After the noodles are boiled strain them with the help of a strainer and put the strained noodles in the cold water and again strain it. This will further help the noodles not to stick.
  3. Now take pan, put on the burner and put oil in the pan.
  4. When the oil is heated properly, add garlic and onion in it. Cook on high flame. 
  5. Add carrot, cabbage and mix it well. Now add capsicum, vinegar, salt, black pepper and again mix well. Keep the vegetables a little raw and crisp, do not over cook.
  6. Add the boiled noodles in the vegetables and toss the noodles and vegetable so that they mix well.
  7. Garnish the noodles with chopped spring onions. 
  8. Veg Hakka Noodles are ready. Serve it hot.
TIPS:
  1. Let the vegetables be finely and straight chopped, this enhances both the taste and presentation.
  2. Keep the vegetables raw and crisp.
  3. You can serve the Veg Hakka Noodles with Veg Manchurian.
  4. You can also add soya sauce as per your taste.
वेज हक्का नूडल्स की सामग्री:
  • हक्का नूडल्स – 150 Gram
  • प्याज / कांदा – 1 medium size finely straight cut
  • ताजा गाजर – 1 finely straight cut
  • बंदगोभी – ¼ in size, finely straight cut
  • शिमला मिर्च – 1 medium size straight cut
  • हरा प्याज के पत्ते– 4 Tablespoon finely chopped
  • सिरका – 1 Teaspoon
  • काली मिर्च पाउडर –  to taste
  • नमक – to taste
  • लहसुन –  5 - 7 कली finely chopped
  • तेल – 2 ½ Tablespoon
  • पानी – as required

विधि:
  1. एक कढ़ाई में पानी उबाले और उबलते पानी में आधा चम्मच तेल और नूडल्स डाले।  नूडल्स को बहुत ज्य़ादा न पकाए अन्यथा वे चिपचिपे हो जायँगे। 
  2. नूडल्स उबालने के बाद एक छलनी की मदद से छान लें। इन्हें कुछ समय के लिए ठंडे पानी में डाल कर फिर से छान लें। इससे नूडल्स का मंड (स्टार्च) निकल जायेंगा और नूडल्स खुले खुले बनेंगे। 
  3. कढ़ाई में तेल गरम करे, गरम तेल में लहसुन और प्याज डालकर, तेज आँच पर कुछ सेकंड के लिए पकाए। 
  4. अब इसमें गाजर, पत्ता गोभी डाले और इसे अच्छी तरह से मिला लें, अब इसमें  शिमला मिर्च, सिरका, नमक और काली मिर्च डालकर इसे अच्छी तरह से मिलाए। ध्यान रखे सब्जियों को बहुत न पकाकर हल्का कच्चा और कुरकुरा रखना हैं।
  5. सब्जियों में उबले हुए नूडल्स डालकर अच्छी तरह से मिला लें। 
  6. कटे हुए हरे प्याज की पत्तियों से सजाए और गरमा गरम परोसें। 
नोट:
  1. सब्जियों को पतला और सीधा काटे, यह स्वाद और प्रस्तुति दोनों को बढ़ाता हैं। 
  2. आप इन नूडल्स को मंचूरियन के साथ परोस कर इनका स्वाद दुगना कर सकते हैं। 
  3. आप अपने स्वाद के अनुसार सोया सॉस डाल सकते हैं। 



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