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Sunday 8 September 2013

Palak Paneer in Microwave / पालक पनीर माइक्रोवेव में





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Serves : 4 person

Time required : 15 minutes

Ingredients:

Spinach  – 500 Gram
Paneer – 200 Gram
Tomato Puree – 2 medium size
Onion, Ginger, Garlic & Green Chilly :
Onion  – 1 medium size
Ginger – ½ Inch
Garlic - 4 - 5 कली
Green Chilly – 1 big size   
Milk – ½ Cup
Salt – to taste
Garam masala  – ¼ teaspoon
Oil – 1 teaspoon


पालक - 500
पनीर  - 200
टमाटर प्यूरी  - 2
 प्याज / कांदा, अदरक, लहसुन, और हरी मिर्च पैस्ट :
प्याज / कांदा - 1
अदरक - ½
लहसुन -   4 - 5
हरी मिर्च - 1
दूध - ½ 
नमक -
गरम मसाला -  ¼

तेल - 1



Method:

  1. Boil chopped spinach in a microwave safe bowl at 100% for 5 minutes without water. Stir in between.
  2. Drain water, if any. Cool and blend to a smooth puree.
  3. In another microwave safe bowl, microwave oil for 30 seconds at 100% power.
  4. Add onion, ginger, garlic and green chilly paste with tomato puree and microwave at 100% power for 3 minutes. Stir in between.
  5. Add salt and garam masala. Microwave at 100% power for 1 minute.
  6. Add spinach puree and milk. Microwave covered at 100% power for 4 minute. 
  7. Add paneer and microwave covered at 100% power for 1 minute. Give 5 minutes standing time.
  8. Serve hot with non, roti / parantha.
विधि:
  1. कटी हुई पालक एक माइक्रोवेव सेफ बाउल में डालकर 100% पावर पर ५ मिनट तक बिना पानी डाले माइक्रोवेव करे। बीच-बीच में हिलाए।
  2. ठण्डा करके पीस ले और एक तरफ रख दे।
  3. एक दुसरे माइक्रोवेव सेफ बाउल में तेल को 100% पावर पर 30 सेकंड के लिए माइक्रोवेव करे।
  4. इसमे प्याज, अदरक, लहसुन और हरी मिर्ची के पेस्ट के साथ टमाटर की प्यूरी डालकर 100% पावर पर 3 मिनट के लिए माइक्रोवेव करे। बीच-बीच में हिलाए।
  5. अब इसमें नमक और गरम मसाला डालकर कर 100% पावर पर 1 मिनट के लिए माइक्रोवेव करे।
  6. अब इसमें पिसी हुई पालक और दूध डालकर कर व ढक कर 100% पावर पर 4  मिनट के लिए माइक्रोवेव करे।
  7. अब पनीर के कटे टुकड़े मिलाए और 100% पावर पर 1 मिनट के लिए ढक कर माइक्रोवेव करे। 5 मिनट तक ढक कर रखे।
  8. गर्मा-गर्म रोटी, पराठे / नान के साथ परोसें।


Tip:

  1. To make it more creamy, add 1 tablespoon malai / cream to it.
  2. For a low calorie version use toned milk paneer.

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