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Sunday 8 September 2013

Carrot Halwa | Gajar ka Halwa in Microwave

Presenting the delicious North Indian winter speciality blended beautifully in a microwave. There could be nothing more perfect than a bowl of warm carrot halwa on a cold day during winter. Carrot Halwa also known as gajar ka halwa, is made across India for all the festival occasions like Diwali, Sankranti, Holi, Janmashtami and for family celebrations as well.


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  • Serves : 4 Medium dessert bowls
  • Prep Time : 10 Minutes
  • Cooking time : 27 Minutes
  • Recipe Cuisine : Indian
  • Recipe Category : Desserts

Ingredients for Carrot Halwa :


  • Fresh Grated Carrot - 500 Gram
  • Milk - ¼ Cup
  • Clarified Butter | Ghee - ½ Tablespoon
  • Fresh Cream - 3 Tablespoon
  • Sugar - 60 Gram or ¼ Cup
  • Almond | Badam - For Garnishing
  • Cashew Nut | Kaju - For Garnishing

Method for Carrot Halwa :

  1. Wash and dry the carrots. Chopped the edges of carrot and peel the skin lightly. Grate all the carrots using a grater and keep aside.
  2. Microwave clarified butter (ghee) in a microwave safe bowl at 100% power for 30 seconds. Add grated carrots. Microwave at 100% power for about 5 minutes. Remove from the microwave and mix well.
  3. Add milk, sugar and cream (malai) in grated carrots and microwave at 100% power for 10 mins. Stir in between and then microwave for 10 minutes at 60% power.
  4. Sprinkle the chopped almond (badam), cashew nuts (kaju) as shown in video. Covered the bowl and microwave at 100% power for 1  minutes. Allow to stand for 5 minutes.
  5. Over Delicious Carrot Halwa is ready. Serve it hot.

गाजर के हलवा की सामग्री:

  • ताजा कसा हुआ गाजर - 500 ग्राम
  • दूध - ¼ कप
  • देशी घी -½ चम्मच
  • ताजी क्रीम  -3 चम्मच
  • चीनी | शक़्क़र -60 ग्राम या ¼ कप
  • बादाम -सजाने के लिए
  • काजू - सजाने के लिए

गाजर के हलवा की विधि:

  1. गाजर को धोकर पोंछ लें। फिर इन्हे छिल लें और ऊपर के हिस्से को काट कर कद्दूकस कर लें। 
  2. एक माइक्रोवेव सेफ बाऊल में देशी घी डालकर १००% पावर पर ३०  सैकेण्ड तक माइक्रोवेव करें।
  3. अब इसमें कद्दूकस की गई गाजर डालकर, अच्छे से मिलाकर, १००% पावर पर मिनट तक माइक्रोवेव करें।  बीच में एक बार चम्मच की सहायता से चलाएँ।  
  4. इसमें दूध, चीनी और मलाई मिलाकर १० मिनट तक १००% पावर पर माइक्रोवेव करें और फिर ६०% पावर पर १० मिनट तक माइक्रोवेव करें। बीच में एक - दो बार चम्मच की सहायता से चलाएँ। 
  5. अब इसमें काजू और बादाम डालें। १००% पावर पर  मिनट तक ढक कर माइक्रोवेव करें। मिनट तक ढक कर रखें।
  6. हमारा स्वादिष्ट गाजर का हलवा बनकर तैयार हैं। इसे गरमा गरम परोसें।


Health Tip / हैल्थ टिप:
  • For a low calorie version, use toned milk and omit cream and dry fruits. This preparation can be stored in the refrigerator for a week.
  • आप इस हलवे को बनाकर हफ्ते के लिए फ्रिज में रख सकते हैं। कैलोरी घटाने के लिए मेवा डालें और टोंड (सप्रेटा) दूध का इस्तेमाल करें।

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