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Sunday 20 October 2013

Vegetable Cutlet / वेजिटेबल कटलेट

Vegetable cutlets are one the most common snacks in kids party, and the best way to host Indian guests. It is great to serve them with tomato ketchup and green coriander chutney. This can be excellent starter and also a tea time snack. It is one of the best ways to blend different vegetables together for kids which they avoid in meals.

वेजिटेबल कटलेट खाने में बहुत ही स्वादिष्ट होने के साथ-साथ तरह तरह की सब्जिया उपयोग में ला कर बनाया जाता हैं। यह स्टार्टर के रूप में भी परोसा जा सकता हैं या नाश्ते के रूप में भी खाया जा सकता हैं। आप इसे छोटी-बड़ी पार्टीयो में तो परोस ही सकते है साथ ही यह टिफ़िन में भी दिया जा सकता हैं। तो आइए बनाते है वेजिटेबल कटलेट…………… 


Click here to watch this video in English language

Recipe serve : 6 - 8 cutlets

Ingredients / सामग्री:
English
हिन्दी
Quantity
Boiled Potato
उबला हुआ आलू
3 medium size
3 मध्यम आकार के
Bread Crumbs
ब्रेड का चुरा
1 Cup
1 कप
Green Chilly
हरी मिर्च
2 medium size finely chopped
2 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी 
Cumin
जीरा
½  Tea spoon
½  छोटी चम्मच
Fresh Coriander / Cilantro / Parsley
हरा धनिया
2 Table spoon finely chopped
2 चम्मच, बारीक़ कटा 
Salt
नमक
To taste
स्वाद के अनुसार
Oil
तेल
as required
आवश्यकतानुसार
Cabbage
बंदगोभी / पत्तागोभी
100 gram finely chopped
100  ग्राम, बारीक़ कटी  
Capsicum / Bell Pepper
शिमला मिर्च
½ medium size, finely chopped
½  मध्यम आकार की, बारीक़ कटी  
French Beans
फ्रेंच बीन्स
6-7  finely chopped
6-7 बारीक़ कटी  
Fresh carrot
ताजा गाजर
1 medium size, finely chopped
1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी  
Lemon / Lime
नींबू का रस
½ Lemon Juice
½ नींबू का रस

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Method:
  1. First of all grate little hot boiled potatoes. (Grating hot potatoes leads to lumps free mashed potatoes and it will be easy to make cutlets.)
  2. Add finely chopped vegetables: capsicum, french beans, cabbage & carrot to mashed potatoes and mix well.
  3. Now add salt, cumin, green chillies and finely chopped coriander, again mix well. add lemon juice and bread crumbs and make a dough. Add a little oil so that the dough does not stick.
  4. When the dough is prepared grease your hands with oil and make a medium sized ball of the the dough and give it a desired shape.
  5. Roll the raw cutlets in bread crumbs to make it crispy.
  6. Put on a burner, place a pan on it, add oil and let it heat, when properly heated gently place the cutlets and let them deep fry in low - medium flame, till they become golden brown in color. (if you don't want to deep fry it, just take a little oil in pan and shallow fry it)
  7. When cooked take them out in a serving plate.
  8. Serve hot with green coriander chutney / tomato sauce.
  9. Enjoy the delicious Vegetable Cutlets.
Note:
  1. If you are preparing bread crumbs at home, proportion will be, one bread for one medium size of potato.
  2. If you are observing that your cutlets are  falling apart while deep frying, increase the amount of bread crumbs to dough.
विधि:
  1. उबले हुए आलूओं का छिलका निकाल कर गरम रहते ही कद्दूकस करें। गरम आलूओं को कीसने से यह फ़ायदा होगा की उसमे गाँठ नहीं रहेगी और कटलेट बनाने में आसानी होगी।  
  2. कीसे हुए आलूओं में बारीक़ कटी हुई सब्जिया जैसे की पत्तागोभी, फ्रेंच बीन्स, गाजर, शिमला मिर्च, हरी मिर्च और हरा धनिया डालकर अच्छी तरह से मिला ले। 
  3. अब इसमे नमक, जीरा, निम्बू का रस और ब्रेड क्रम्बस डालकर अच्छी तरह से मिला ले और थोड़ा सा तेल डाले जिससे की कटलेट बनाते समय यह हमारे हाथों में न चिपके। 
  4. हाथों में थोड़ा तेल लगाकर, थोड़ा सा मिश्रण लेकर मन चाहे आकर में कटलेट की टिकिया बनाये।
  5. अब कटलेट की टिकियाँ को कुरकुरा बनाने के लिये उसे ब्रेड क्रम्बस में लपेट ले। 
  6. कढाई में तेल गरम करे और गरम तेल में कटलेट की टिकियाँ को हल्का सुनहरा होने तक तले। आप चाहे तो कटलेट की टिकियाँ को तवे पर भी सेका जा सकता हैं। 
  7. आपकी गरमा-गरम वेजिटेबल कटलेट बनकर तैयार है, अब आप इसे हरी चटनी  / टमाटर सॉस के साथ परोसे और इस स्वादिष्ट कटलेट का लुफ्त उठाए।  
नोट:
  1. अगर आप ब्रेड क्रम्बस घर में बना रहे हे तो एक मध्यम आकार के आलू के लिए एक ब्रेड का इस्तेमाल करे। 
  2. अगर आप की टिकियाँ तलते समय बिखर रही है तो, मिश्रण में थोड़ी सी ब्रेड क्रम्बस की मात्रा बढ़ा ले। 

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