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Saturday, 12 October 2013

Cabbage Salad / पत्तागोभी सलाद

Cabbage Salad is rich in taste and nutrients, It is one of the healthiest meals for any age group. Cabbage salad is very east to make and this dish comes together in no time. Enjoy making it at home, take it as a meal or serve it with starters to make them more delicious.



Click here to watch this video in English language


Ingredients for cabbage salad:

  • Cabbage - ¼ in size
  • Capsicum - 1 medium size
  • Carrot - 1 medium size
  • Red Chili powder - 1 tea spoon 
  • Chat Masala - 1 tea spoon 
  • Lemon | Lime - ½ Lemon Juice
  • Salt - To taste
  • Fresh coriander - for garnishing

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 Method for cabbage salad:
  1. Peel the carrot, cut it into three equal parts, then cut lengthwise as thin as you can in juliennes, as shown in video. Remove in a bowl.
  2. Cut the cabbage in half. Then cut lengthwise in juliennes. Add to carrot in bowl.
  3. Remove the cap from the top of the capsicum and deseed. Cut in four pieces, then cut lengthwise in juliennes. Add to carrot and cabbage in the bowl. 
  4. To the vegetables bowl, add red chilli powder, chat masala, lemon juice and salt to taste. Mix it well.
  5. Keep it aside for 5 minutes, by then chop coriander finely, spread coriander after 5 minutes, till then vegetables will marinate in lemon juice.
  6. Mix everything well and place it in a serving bowl. 
  7. Healthy cabbage salad is ready to be serve.

पत्ता गोभी सलाद बनाने की  सामग्री :
  • पत्तागोभी | करमकल्ला - ¼ in size
  • शिमला मिर्च - 1 medium size
  • गाजर - 1 medium size
  • लाल मिर्च -   1 छोटी चम्मच
  • चाट मसाला -  1 छोटी चम्मच
  • नींबू - ½ नींबू Juice
  • नमक -  स्वाद के अनुसार
  • हरा धनिया - for garnishing

पत्ता गोभी सलाद बनाने की विधि:
  1. गाजर को  छील लें, अब इसको तीन हिस्सों  में काटें अब स्लाइसेस से गाजर को लम्बा लम्बा (पतले स्लाइस) काट लें और एक बर्तन में निकाले। 
  2. इसी प्रकार पत्ता गोभी को भी लम्बा लम्बा काट लें और गाजर के साथ मिलाएँ
  3. इसी तरह शिमला मिर्च की ऊपर की टोपी और बीज निकाल कर उसे भी लम्बा लम्बा काट लें और तीनो सब्जियां एक ही  बर्तन में डालकर मिलाएँ
  4. अब इन लम्बी कटी  सब्जियों में लाल मिर्च पाउडर , चाट मसाला , नींबू का रस और स्वादनुसार नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ
  5. फिर 5 मिनट तक इसी तरह रहने दें। (इससे नीबू का रस सब्जियों में अच्छी तरह से मिल जाएगा।)
  6. अब बारीक़ कटे हरे धनिए से सजाएँ। 
  7. हमारा पौष्टिक और तेल रहित पत्ता गोभी सलाद बनकर तैयार हैं। 

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