Poha Chivda is an extremely healthy and light dish to have with evening tea and coffee. You can serve it during festivals to your guests.One of the best snacks to be kept in kitchen for light hunger.
पोहा चिवड़ा खाने में बहुत ही स्वादिष्ट होता है। इसे हम त्यौहारो पर तो बना ही सकते है साथ ही साथ इसे हल्की भूख में भी खाया जा सकता है। तो आईए बनाते हे पोहे का चिवड़ा।
Click here to watch this video in English language
Cooking time : 10 -15 minutes
Ingredients for Poha Chivda:
- Beaten Rice -1 Cup
- Peanut - 2 Tablespoon
- Curry Leaves - 6 – 7 leaves
- Black Pepper- To Taste
- Powdered Sugar - 1 Teaspoon
- Black Salt - To Taste
- Salt - To Taste
- Citric Acid - 1 Pinch
- Turmeric Powder -1 Pinch
- Oil - 2 Teaspoon
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Method for Poha Chivda:
- Put on a burner and place a pan on it. Put 2 teaspoon oil and let it heat.When properly heated add groundnuts and fry it a little.
- Now add beaten rice and again fry it a little by continuously stirring it for around 2 minutes.
- Remember to keep the burner at sim always. Be careful while stirring the beaten rice, so that they do not break.You may also deep fry the groundnuts and beaten rice if you want.
- After stirring for 2 minutes continuously we now see that the beaten rice is crispy as shown in video. Put off the burner.
- To this hot mixture add curry leaves, it will give lovely aroma and taste to the mixture, now add spices ,turmeric powder (as per the colour you want), add black pepper powder, powdered sugar, citric acid, black salt & white salt. Mix everything very well.
- Poha Chivda is now ready. You can store it in an air tight container for around 20-25 days.
पोहा चिवड़ा बनाने की सामग्री :
- पोहा - 1 कप
- मूंगफली दाने - 2 चम्मच
- कढ़ी पत्ता - 6 – 7 पत्ते
- कालीमिर्च - स्वादानुसार
- शक्कर का भूरा - 1 छोटी चम्मच
- काला नमक - स्वादानुसार
- नमक - स्वादानुसार
- टाटरी / साइट्रिक एसिड - 1 चुटकी
- हल्दी - 1 चुटकी
- तेल - 2 छोटी चम्मच
पोहा चिवड़ा बनाने की विधि:
- कढाई में तेल डालकर गरम करें, गरम तेल में मूंगफली दाने डालकर हल्का सा सेके।
- अब इसमें पोहा डालें और धीमी आँच पर हल्के हाथ से करीब 2 मिनट के लिए वीडियो में दिखाएँ गये तरीके से कुरकुरा होने तक सेके।
- हम देखेंगे की हमारा पोहा कुरकुरा हो गया है और मूंगफली भी अच्छी तरह से सिक गई है, अब हम गैस बंद कर देंगे।
- अब इसमें कढ़ी पत्ता, हल्दी पाउडर, कालीमिर्च पाउडर, शक्कर का भूरा, टाटरी या नींबू का सत (साइट्रिक एसिड), काला नमक और सादा नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
- हमारा पोहा चिवड़ा बनकर तैयार है, आप इसे 15 से 20 दिनों तक एयर टाइट कंटेनर में रखकर इसका लुफ्त उठा सकते है।
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