Join Us on Facebook Add to Circles

Saturday 5 October 2013

Gond ke Laddu / गोंद के लड्डू

Gond ke Laddu, is delicious sweet from Wheat flour & Edible Gum, made specially during winters. It gives heat and energy to the body. Eat 1-2 Gond ke Laddu every morning and be immune to the cold. It can be made during festival as an amazing and healthy sweet.

आटे के गोंद के लड्डू खाने में स्वादिष्ट होने के साथ साथ बहुत ही पौष्टिक होते है। वैसे तो इन्हें किसी भी मौसम में खाया जा सकता है, लेकिन इन्हें खासकर ठंड के मौसम में बनाया और खाया जाता है यह सभी के लिए फायदेमंद होते है, खासकर यह प्रेग्नेन्सी में और प्रेग्नेन्सी के बाद के लिए भी बहुत फायदेमंद होते है


Click here to watch this video in English language

Serves : 15 numbers of Laddu's

Ingredients for gond ke laddu:

  • Wheat Flour - 1 Cup
  • Powdered Sugar - 1 Cup
  • Clarified Butter | Ghee - ½ Cup
  • Edible Gum | Gond - 2 Tablespoon
  • Coconut Powder - 2 Tablespoon
  • Cardamon Powder | Elaichi - 1 Teaspoon
  • Almond | Badam - 10 -12 pieces
  • Pista | Pistachio - 7 - 8 pieces
  • Cashew | Kaju - 7 - 8 pieces

Click below to SUBSCRIBE FREE on my
pages and don't miss any of my new recipes

 Method for gond ke laddu:
  1. Put on a burner and place a pan on it. Pour some clarified butter (ghee) and let it heat. When heated properly add finely sieved wheat flour and mix it very well. Stir it continuously for around 4 minutes so that the mixture is roasted well.
  2. Add edible gum and keep stirring it till it swells or you hear crackling sound. Now put off the burner.
  3. Keep stirring the mixture till the pan little cool down, otherwise it will stick to the pan.
  4. Crush the edible gum small enough so that you are comfortable while making laddu's.
  5. Now add powdered sugar according to your taste to the hot mixture, so that the sugar melts and mixes well. Keep stirring to mix everything very well. In case sugar is not mixing well, put on the burner for little time, until the sugar melts and mix well. 
  6. Now add dry fruits:- Cashew, Almonds, Pistachio, Cardamon Powder & coconut powder. Again mix everything very well.
  7. Now cool the mixture by spreading it in a wide plate, when cooled start making laddu's out of the mixture.
  8. Take some mixture in your hand keep rolling and pressing it to give it a perfect shape as shown in the video.
  9. Gond laddu's are now ready. You can store it in an air tight container for around a month.

गोंद के लड्डू बनाने की  सामग्री :
  • गेहूं का आटा - 1 कप
  • सफेद पीसी हुई चीनी | शक़्क़र - 1 कप
  • घी - ½ कप
  • गोंद - 2 चम्मच
  • नारियल का भूरा - 2 चम्मच
  • इलायची पाउडर -1 छोटी चम्मच
  • बादाम - 10 -12 नग
  • पिस्ता - 7 - 8 नग
  • काजू - 7 - 8 नग

गोंद के लड्डू बनाने की विधि:
  1. कढाई में घी डालकर गरम कीजिये, गरम घी में छना हुआ आटा डालकर लगातार करीब 4 मिनट के लिए धीमी आँच पर चलाते हुए भूने
  2. अब इसमें गोंद डालकर गोंद के फूलने तक चलाइए। जब हमारा गोंद फुल जाए, तब गैस बंद कर दे
  3. गैस बंद करने के बाद भी हम आटे को लगातार चलाते रहेंगे क्योंकि हमारी कढाई अभी भी गरम है जिससे की हमारा आटा जल न जाये
  4. फुले हुए गोंद के मोटे टुकड़ो को तोड़ कर बारीक कर लीजिये, जिससे लड्डूओ का स्वाद तो बढ़ेगा ही साथ ही लड्डू बनाने में भी आसानी होगी
  5. अब हम इस मिश्रण में शक्कर का भूरा डालकर अच्छी तरह से मिलाएंगे। (अगर आप का शक्कर का भूरा अच्छी तरह से इस मिश्रण में नहीं मिलता है तो आप कुछ देर के लिए गैस चालू कर दीजिये, जिससे की वह पिघल कर इस मिश्रण में अच्छे से मिल जाएगी।)
  6. अब हम इसमें खोपरे का भूरा, कूटी हुई इलाइची, बारीक कटे हुए पिस्ता, काजू और बादाम अच्छी तरह से मिलाएंगे। 
  7. मिश्रण ठंडा होने पर हम मिश्रण से थोड़ा थोड़ा मिश्रण लेंगे और वीडियो में दिखाएँ गये तरीके से गोल लड्डू बनाकर तैयार कर लेंगे। (आप चाहे तो इस मिश्रण को थाली या प्लेट में जमाकर उससे अपने मन पसन्द आकार में काट कर गोंद की बर्फी भी बना सकते हैं।)
  8. हमारे गोंद के लड्डू बनकर तैयार है, आप इसे 1 महीने तक एयर टाइट कंटेनर में रखकर इसका लुफ्त उठा सकते है  

Join me on Facebook:
http://facebook.com/neetainkitchen

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...