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Saturday, 19 October 2013

Jeera Aalo / जीरा आलू (Potatoes Cooked with cumin)

Jeera Aloo is one of the commonly cooked part of the Indian meal, it has many variations according to taste of people from different regions. It is an easy to cook recipe and given to kids in tiffin with chapati. Cumin seeds serve as the primary spice and gives a crispy taste to the dish.

जीरा आलू बहुत ही जल्दी तैयार हो जाता हैं, यह दिखने में जितना सुंदर है खाने में उतना ही स्वादिष्ट होता हैं। इसे आप टिफीन में भी दे सकते है। इसे बच्चे बहुत ही पसंद करते है। तो आइए बनाते है जीरा आलू।


Click here to watch this video in English language

Serve : 2 - 3 Person

Ingredients  / सामग्री:

English
हिन्दी
Quantity
Boiled Potato
उबला हुआ आलू
2 big size
2 बड़े आकर के
Cumin
जीरा
1  Tea spoon
1 छोटी चम्मच
Coriander Powder / Dhaniya Powder
धनिया पाउडर
1  Tea spoon
1 छोटी चम्मच
Dry Mango Power
अमचुर
½  Tea spoon
½ छोटी चम्मच
½  Tea spoon 
½ छोटी चम्मच
Green Chilly
हरी मिर्च
1 medium size
1 मध्यम आकार
Turmeric Powder 
हल्दी पाउडर
¼  Tea spoon
¼  छोटी चम्मच
Asafoetida / Hing
हींग
1 Pinch
चुटकी
Garam Masala
गरम मसाला
¼  Tea spoon
¼  छोटी चम्मच
Salt
नमक
To taste
स्वाद के अनुसार
Oil
तेल
1  Table spoon
1 चम्मच
Fresh Green Coriander / Cilantro
हरा धनिया
For Garnishing
सजाने के लिए

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Method:
  1. Chop the boiled potatoes in small square cubes.
  2. Heat oil in a pan, add cumin seeds when the oil is properly heated.
  3. When the cumin seed starts crackling, add asafoetida, chopped green chilies, square cut boiled potatoes and stir it a little on low flame.
  4. Now add salt, turmeric powder, coriander powder, dry mango powder (amchur), dry fenugreek leaves powder (kasuri methi), garam masala and stir it with light hands so that all the spices will be mixed properly and switch off the burner.
  5. Our Jeera Aalo is ready, garnish it with fresh coriander (cilantro) and enjoy it.
विधि:
  1. उबले हुए आलू को चोकोर आकार में काट ले। 
  2. कढ़ाई में तेल गरम करे, तेल गरम होने पर जीरा डाले। 
  3. जीरा चटकने पर हींग, कटी हुई हरी मिर्च और आलू डालकर धीमी आँच पर चलाए।
  4. अब इसमे नमक, हल्दी, धनिया पाउडर, आमचूर, गरम मसाला और कसूरी मेथी डालकर हलके हाथ से चलाए और सभी मसाले अच्छी तरह से मिल जाने पर गैस बंद कर दे।
  5. हमारा आलू जीरा बनकर तैयार हैं, हरे धनिये से सजाकर परोसे। 

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