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Tuesday, 1 October 2013

Kanji Vada | कांजी वड़ा

Kanji wada is a very tasty drink and aids digestion. Kanji Vada are one of Jaipur's famous cuisine. It is a Marwadi delicacy of moong dal wadas, soaked in mustard flavoured kanji. The kanji has to be made at least a day in advance so that all the flavours are released into the water. So let's make Kanji Vada ........

कांजी वड़े खाने में बहुत ही स्वादिष्ट होते है और खासकर यह त्योहारो पर बनाया जाता है। यह पेट के लिए भी फायदेमंद होते है। अगर आप स्वाद के साथ साथ पेट का भी ख्याल रखना चाहते है तो कांजी वड़े से अच्छा और क्या विकल्प होगा। कांजी वड़े जयपुर के प्रसिद्ध व्यंजनों में से एक हैं। तो आइए बनाते है कांजी वड़े........



Ingredients for kanji vada:
  • Black lentil | Black Gram| Urad dal - 1 Cup
  • Yellow Moong Dal - 1 Cup
  • Asafoetida | Hing - 1 Pinch
  • Mustard Lentil | Rai Dal - 2 Teaspoon
  • Salt - To taste
  • Oil - as required
  • Water - as required
  • Red Chili Powder - 2 Pinch 



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Method for kanji vada:
  1. Wash Black Gram (Urad dal) and Yellow Moong Dal. Soak it for two hours in water and strain it with the help of strainer.
  2. Grind it roughly in a mixture grinder, add water as required. We have taken half cup water in it. 
  3. Add salt and asafoetida to the above mixture and beat it with hands for 5 to 7 minutes or till it become fluffy.
  4. Heat oil in a pan. When oil is heated, take some fluffy mixture in a hand and pour it in heated oil so that its shapes into round ball as shown in video. Fry until it turns into golden brown color and take them out in a plate. 
  5. Take a flat plate and put mustard lentil (rai dal), salt, asafoetida (hing), red chilli powder, little mild warm water and beat it with hands for 1 minute. 
  6. Add the above mixture and fried ball in mild warm water bowl and mix it well.
  7. Keep it aside and let it soak for 4 - 5 hours in room temperature. So it will become little sour.
  8. Later on keep it in refrigerator for 8 - 10 hours.
  9. Our Delicious Kanji Vada's are ready to serve.
Note:
  1. You can store it for 2 - 3 days in refrigerator.

कांजी वड़े बनाने की  सामग्री :

  • उड़द दाल - 1 कप 
  • मूंग दाल | मूंग मोगर - 1 कप 
  • हींग - 1 चुटकी
  • राई दाल - 2 छोटी चम्मच
  • नमक - स्वाद के अनुसार
  • तेल - आवश्यकतानुसार
  • पानी - आवश्यकतानुसार
  • लाल मिर्च पाउडर - 2 चुटकी


कांजी वड़े बनाने की विधि:
  1. उड़द दाल और मूंग के मोगर को अच्छे से धोकर 2 घंटे के लिए पानी में भिगो दें।
  2. 2 घंटे भिगोने के बाद, छलनी की मदद से अतरिक्त पानी निकाल दे। करीब १/२ कप पानी की सहायता से  उड़द दाल और मूंग के मोगर को मिलाकर मिक्सर में दरदरा पीस ले।  
  3. अब इस मिश्रण को एक बड़े बर्तन में निकाले और इस में नमक और हींग डालकर 5 से 7 मिनट तक हाथों की सहायता से फेटे। ऐसा करने से वड़े अधिक मुलायम और स्वादिष्ट लगेंगे। 
  4. कढ़ाई में तेल गरम करें, गरम तेल में उपरोक्त मिश्रण को हाथों की सहायता से गोल पकोड़े के आकार में डालकर मध्यम आँच पर सुनहरा होने तक तले जैसा की वीडियो में दिखाया गया हैं।
  5. एक फ्लैट प्लेट ले, उसमें सरसों दाल (राई दाल), नमक, हींग, लाल मिर्च पाउडर को थोड़ा हल्का गर्म पानी डालकर एक मिनट के लिए हाथों की सहायता से फेटे। 
  6. एक बर्तन में हल्का गर्म पानी लें और उसमें उपरोक्त मिश्रण और तले हुए वड़े डालकर अच्छी तरह से मिला लें। 
  7. इन्हें चार से पाँच घंटों के लिए सामन्य तापमान में रखें, जिससे की इसमें थोड़ी सी  खटास आ जाएगी।  
  8. अब इसे आठ से दस घंटो के लिए फ्रिज में रखें।  
  9. हमारे कांजी वड़े बनकर तैयार हैं। 
  10. आप इन्हे दो से तीन दिनों तक फ्रिज में रखकर इनका लुफ्त उठा सकते हैं। 


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