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Tuesday 13 October 2015

Mordhan | Sama Ki Khichdi Recipe | Moraiya Khichdi Recipe | Farali Khichdi


Today we are going to prepare Mordhan or Sama / Moraiyo ki khichdi. It is one of the popular Indian recipes prepared during Hindu fasting. It is also known as Sama, Moraiyo, mordhan, vari, varai, samak, samvat, vrat ke chawal and in English known as Barnyard millet.




Preparation time: 5 minutes
Cooking time: 15 minutes
Servings: 4 Person
Cuisine: Indian



Ingredients:


  • Mordhan (मोरधान) - 1 Cup or 150 Grams
  • Roasted Peanut (भूना हुआ मूँगफली दाना) - ½ Cup or 60 Grams (coarsely grinded । दरदरा पीसा हुआ)
  • Potato (आलू) - 1 medium size peeled and diced
  • Red chilli powder (लाल मिर्च पाउडर) - ½ Teaspoon
  • Cumin seeds (जीरा) - ½ Teaspoon
  • Green chili (हरी मिर्च) - One big size finely chopped
  • Fresh Coriander (ताजा धनिया) for garnishing.
  • Oil (तेल) - ½ tablespoon oil.
  • Water (पानी) - 4 cups
  • Salt (नमक) - To taste
  • Lemon (निम्बू) - To taste



Method to prepare Mordhan:

  1. Put on a burner and place a pan on it.
  2. Heat oil in a pan. When oil is heated properly, reduce the heat and add cumin to it.
  3. Once cumin started crackling. Add green chilli to it and stir it.
  4. Now add mordhan to it and stir it continuously for about one minute on low flame. After one minute, we will observe that the colour of mordhan is turn to light brown.
  5. Now add diced potatoes and coarsely grinded roasted peanuts to it and mix it well.
  6. Now add the red chili powder, salt and mix it well. (If you preparing mordhan for fasting then replace the salt with salt you use in fasting)
  7. After mixing everything very well, pour 4 cups of water to this and mix it well. (Water quantity should be four times of the mordhan quantity)
  8. Cover it and cook it on low flame, till our potatoes are done. Stir once or twice in between. To check our mordhan is cooked or not, cut the diced potato with the help of spoon as shown in the video. If potato cuts smoothly and water in mordhan is dried, it means our mordhan is cooked. 
  9. Put off the burner and garnish it with fresh coriander and mix it well.
  10. Our piping hot and delicious Mordhan is ready. Squeeze some lemon juice on it and serve it hot with fresh yogurt and sabudana mixture



मोरधान बनाने की विधिः

  1. एक कढ़ाई में तेल गरम करें। 
  2. जब तेल गरम हो जाएँ तो आँच धीमी करें और इसमें  जीरा डालें।  
  3. जीरा तड़कने पर इसमें हरी मिर्च डालकर 1 - 2 बार चलाएँ। 
  4. अब इसमें मोरधन डालकर करीब 1 मिनट के लिए धीमी आँच पर लगातार चलाते हुए भूने। 
  5. अब इसमें आलू और मूँगफली डालकर अच्छे से मिलाएँ।  
  6. अब इसमें लाल मिर्च पाउडर और नमक डालकर अच्छे से मिलाएँ। (अगर आप मोरधन उपवास के लिए बना रहें है, तो सादे नमक की जगह सेंधा नमक का उपयोग करें)
  7. अब इसमें 4 कप पानी डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ। (पानी की मात्रा मोरधन की मात्रा से चार गुना होना चाहिए)
  8. इसे ढककर, वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से आलू के पकने तक धीमी आँच पर पकाएँ। बीच में एक - दो बार चलाए।  
  9. जब मोरधान का पानी सूख जाएं और आलू पक जाएं, तब गैस बंद करें और हरा धनिया डालकर अच्छे से मिलाएँ।
  10. हमारा गरमा गरम और स्वादिष्ट मोरधान बनकर तैयार हैं। गरमा गरम मोरधान पर हल्का सा निम्बू डालकर ताजे दही और साबूदाना मिक्चर के साथ परोसे।  


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