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Sunday 29 March 2015

Jowar Ki Roti | ज्वार की रोटी | Sorghum Flour Flatbread

Jowar is the Indian name for sorghum, a cereal grain native to Africa. Also known as white millet, whole jowar kernels can be steamed, boiled, added to soups and stews or ground into a flour that can be used as a substitute for wheat flour in baked goods in the form of rotis or khichdis, especially in the summer season. Jowar is a gluten-free, high-protein, cholesterol-free source of a variety of essential nutrients, including dietary fiber, iron, phosphorus and thiamine. Have it as a mid morning snack or for lunch. 



Click here to watch this video in Hindi language

Preparation time: 5 mins.
Cooking time: 10 mins.
Makes 5 rotis.

Ingredients  for sorghum flatbread:

  • Jowar Flour | Sorghum Flour - 1 Cup
  • Lukewarm Water - ½ Cup
  • Salt - To Taste
  • Clarified Butter | Ghee - as required



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Method for sorghum flatbread:
  1. Sieve Jowar flour (Sorghum Flour).  In a bowl, add Jowar flour and salt. Mix them well. 
  2. Add little lukewarm water at a time and keep on kneading to make a medium soft dough. (if the dough fall apart, add a little water, but don’t make the dough sticky) Divide it into 5 equal portion and shape into lemon size ball. 
  3. On a chakla (rolling pin) or a flat surface, sprinkle some dry flour, place a ball of dough on it, put some dry flour on fingers and with the help of fingers and palm make a round roti of medium thickness as shown in video.
  4. Heat the tava (griddle). When it is heated properly, grease it with a little ghee (clarified butter) and wipe it with a cloth or tissue paper, so that roti does not stick. 
  5. Now carefully transfer the roti on hot tava, keep the upper side of roti  towards downwards on tava and cook on medium heat . Spread some water with a wet cotton cloth on the upper side of roti to clean extra dry flour and when upper surface would be dry, flip the roti and cook it on low flame, till done properly. Keep pressing with a spatula while cooking.
  6. Remove it from tava and cook it on burner, till both the sides are golden brown in color (do not over cook or burn it, otherwise it will taste bad). Repeat the process to prepare more roties.
  7. Our healthy Jowar ki roti is ready to serve. Brush some clarified butter (Ghee)  or butter on one side of the roti and serve it hot with baingan bharta, buttermilk and jagary.
Note:
  1. If you want to roll out these rotis instead of patting them, you can do so by rolling it in between 2 sheets of plastic. It is much easier that way. You can also add some amount of wheat flour while kneading to make it more easy.
  2. If you are preparing rotis in bulk, then knead the dough in small batches. (It is difficult to prepare rotis, if you keep the dough for longer time)
  3. To avoid sticking of dough while kneading, grease your hands with little clarified butter (Ghee)
  4. If you feel that the roti edges are cracking while patting, then join it with the help of fingers. 

ज्वार की रोटी बनाने की  सामग्री :
  • ज्वार का आटा - 1 कप
  • गुनगुना पानी - ½ कप
  • नमक - स्वादानुसार
  • देशी घी | मक्खन - आवश्यकतानुसार

ज्वार की रोटी बनाने की विधिः 
  1. छलनी की मदद से ज्वार के आटे को छाने। एक चौड़े बर्तन में ज्वार का आटा और नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ। 
  2. अब थोड़े - थोड़े गुनगुने पानी की सहायता से आटे को वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से नरम गूथ लें। (अगर रोटियाँ बनाते समय आप की रोटियाँ टूट रहीं हैं, तो आटे में थोड़ा गुनगुना  पानी और मिला लें, लेकिन ध्यान रहें की आटा चिपचिपा न हो)
  3. गूथे हुए आटे के पांच बराबर हिस्से कर के गोल लोई बना लें।
  4. चकला या सपाट / समतल  सतह पर कुछ सुखा आटा छिड़के और उस पर एक लोई रखकर उंगलियों और हथेली की मदद से गोल - गोल घुमाते हुए मध्यम मोटाई में रोटी को वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से आकर दें। (यदि आप  ज्वार की रोटी को हाथ से बड़ाने में कठिनाई महसूस करते हैं, तो एक मोटा पोलीथिन को चकले पर रखिये, लोई को पोलीथिन पर रखिये, दूसरे पोलीथिन से लोई को ढक कर हथेली या बेलन की सहायता से दबा दबा कर बड़ा लीजिये) 
  5. तवा गरम करें। गरम तवे पर थोड़ा सा घी डालकर कपड़े या टिशू पेपर से पोछें। (इससे रोटी तवे पर नहीं चिपकेगी)
  6. अब ध्यान से, गर्म तवे पर रोटी डाले और मध्यम आँच पर पकाएँ। अतिरिक्त सूखे आटे को साफ करने के लिए रोटी की ऊपरी सतह पर गीले सूती कपड़े से पानी लगाएँ और पानी सूख जाने तक सेके। अब रोटी को पलटे और दूसरी तरफ से चम्मच (पलटा) की मदद से दबाकर धीमी आँच पर सेके।   
  7. जब रोटी की दूसरी सतह सिक जाय तो रोटी को चिमटे की सहायता से उठाइये, और गैस पर धीमी आँच पर, घुमा घुमा कर, दोनों तरफ से हल्का सुनहरा होने तक सेकिये। (ध्यान रखें की हमारी रोटी अधिक न सिक जाएँ या जल नहीं जाएँ, नहीं तो इसका स्वाद ख़राब लगेगा) इसी प्रकार बाकी की रोटियाँ भी सेक लिजियें। 
  8. हमारी पौष्टिक और करारी ज्वार की रोटी बनकर तैयार हैं। गरमा गरम रोटी पर मक्खन या देशी घी लगाएँ और इनका बैंगन भरते, झुनका (पतला बेसन), छाछ, गुड़ के साथ लुफ्त उठाएँ। 
Why is Jowar healthy?
  1. Jowar has a higher content of calcium, iron, protein, fiber with a good amount of amino acids
  2. It is a good source of iron, which helps formation of hemoglobin in blood thus preventing anemia.
  3. The presence of sorghum wax, contributes to the cardiac benefit that this millet provides. The wax in this grain contains policosanols , which help in lowering cholesterol levels.

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