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Monday 10 February 2014

Baingan Bharta | Roasted Eggplant | बैंगन भरता

Baingan bharta is a part of the national cuisines of India, Bangladesh and Pakistan. It is primarily a vegetarian dish that comprises bhurtha (minced vegetables) made from eggplant (baingan / brinjal) which is grilled over charcoal or direct fire, to infuse the dish with a smoky flavour. The smoked eggplant is mashed with fresh cilantro (coriander leaves), chili pepper, onion, ginger and garlic. Traditionally, the dish is often eaten with an Indian flatbread (specifically Makki, Jowar, Bajra and wheat roti or paratha) and is also served with rice and/or raita (a yogurt salad). It is low in calorie and helps in reducing weight. It is very delicious to eat.


Click here to watch this video in Hindi Language

Ingredients / सामग्री:

English
हिन्दी
Quantity
Eggplant / Brinjal / Baingan
बैंगन
1 big round (300 gram)
एक बड़ा गोल (300 ग्राम)
Onion
प्याज / कांदा
1 big size, finely chopped
एक बड़े आकार का, बारीक़ कटा 
Tomato
टमाटर
1 medium size, finely chopped
1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटा   
Oil
तेल
2 Tablespoon
2 चम्मच
Green Chilly
हरी मिर्च
1 medium size finely chopped
1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी 
Ginger
अदरक
½ Inch, finely chopped
आधा इंच का ट्कड़ा, बारीक कटा हुआ
Garlic
लहसुन
5 – 6 Garlic cloves finely chopped 
5 – 6 लहसुन कि कली, बारीक कटी हुई
Asafoetida / Hing
हींग
2 Pinch
2 चुटकी
Cumin / Jeera 
जीरा
1 Teaspoon
एक छोटी चम्मच
Coriander Powder / Dhaniya Powder
धनिया पाउडर
½  Teaspoon
आधा छोटी चम्मच
Turmeric Powder 
हल्दी पाउडर
¼  Teaspoon
एक चौथाई छोटी चम्मच
Red Chili Powder
लाल मिर्च पाउडर
½ Teaspoon
आधा छोटी चम्मच
Salt
नमक
To Taste (1 Teaspoon)
स्वादानुसार (एक छोटी चम्मच)

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Method:
  1. Wash and pat dry eggplant.
  2. Grease the outer skin of eggplant with little oil as shown in video. (Greasing with oil will help in roasting the eggplant and easily removing the outer skin of it)
  3. Pokes some cuts with the help of knife, so that it will be roast properly from inside.
  4. Put on the burner and keep greased eggplant on it. Roast it for 5 - 7 minutes on low medium flame by turning it occasionally, so that it will be roasted from all sides. (to confirm eggplant is roasted:- insert knife in center and take off, if knife goes and comes out easily without pressure it means, it is roasted)
  5. Peal out the outer skin of the eggplant with the help of knife and mash it properly. Make sure you remove all the outer skin and no lumps formed while mashing, otherwise it will not taste good.
  6. Heat oil in a pan, when oil is heated add cumin to it. When cumin starts crackling, add asafoetida, green chili, ginger and garlic and saute it for few seconds.
  7. Add chopped onion and saute it for half a minute.
  8. Add chopped tomato, turmeric powder, salt, coriander powder and mix it well. Cover it until tomato become soft or our gravy starts leaving oil.
  9. Now add roasted and mashed eggplant. Mix it well.
  10. Add red chili powder and cover it for 2 minutes on low flame.
  11. Our Delicious Baingan Ka Bharta is ready to serve. Garnish it with fresh cilantro and serve hot with Makki, Jowar, Bajra roti, chapati, paratha and is also served with rice and/or raita (a yogurt salad)
विधि:
  1. बैंगन को धोकर अच्छे से पोंछ लें और उस पर थोड़ा सा तेल लगाकर ग्रीज़ कर लें। (तेल लगाने से यह फायदा होगा की हमारा बैंगन अच्छे से भुन  जायेगा और इसका छिलका निकालने में आसानी होगी।) 
  2. अब बैंगन में चाकू की मदद से जगह जगह छोटा चीरा लगा दें जैसा की विडियो मे दर्शाया गया हैं। चीरा लगाने से यह  फायदा होगा की हमारा बैंगन अंदर तक अच्छी तरह से भुन जाएगा।
  3. धीमी मध्यम आंच पर 5 से 7 मिनट के लिए बैंगन को पलट - पलट कर भुने। (बैंगन भुना है की नहीं, पुष्टि करने के लिए:- बैंगन में चाकू डाले और अगर चाकू आसानी से अंदर बाहर चला जाता है, तो इसका मतलब वह भुन चुका हैं)
  4. चाकू की मदद से बैंगन के बाहरी छिलके को निकाल लें और इसे अच्छी तरह से मसल लें। 
  5. कढ़ाई मे तेल गरम करें, गरम तेल में जीरा डाले। जब जीरा तड़कने लगे तब इसमें हींग, हरी मिर्च, अदरक और लहसुन डालकर कुछ सेकंड के लिए पकाते हुए चलाएँ। 
  6. उपरोक्त मिश्रण में कटा हुआ प्याज डालकर आधे मिनट के लिए पकाएँ।
  7. अब इसमे कटा हुआ टमाटर, हल्दी पाउडर, नमक, धनिया पाउडर डालकर इसे अच्छी तरह से मिला लें और जब तक टमाटर नरम न हो जाए या हमारी ग्रेवी तेल न छोड़ दे, तब तक इसे ढक्कर पकाएँ। 
  8. अब इसमें भुना हुआ और मसला हुआ बैंगन डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ। 
  9. लाल मिर्च पाउडर डाले और धीमी आंच पर 2 मिनट के लिए ढक्कर पकाएँ।
  10. हमारा स्वादिष्ट बैंगन का भरता बनकर तैयार हैं, इसे ताजे हरे धनिये से सजाकर गरमा गरम मक्का, ज्वार, बाजरे की रोटी, चपाती, पराठे, चावल और रायता के साथ परोसे।

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