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Sunday 21 December 2014

Makki Ki Roti | मक्की की रोटी | Maize Flour Flatbread

Makki Di Roti is a popular punjabi flatbreads made from maize flour or corn meal which is light yellow in color. It is generally made during the winter-time and is perhaps best known when accompanied with sarson da saag, makhan (butter) and buttermilk. I usually make this for breakfast in the winters.




Click here to watch this video in Hindi language

Preparation time: 5 mins.
Cooking time: 10 mins.
Makes 5 rotis.

Ingredients  for maize flatbread:

  • Maize Flour | Makki Ka Atta - 1 Cup
  • Lukewarm Water - 3/4 Cup
  • Salt - To Taste
  • Clarified Butter | Ghee - as required




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Method for maize flatbread:
  1. Sieve Maize flour (Makki ka atta).  In a bowl add Maize flour and salt. Mix them well. 
  2. Add little lukewarm water at a time and keep on kneading to make a medium soft dough. (if the dough fall apart, add a little water, but don’t make the dough sticky) Divide it into 5 equal portion and shape into lemon size ball. 
  3. On a chakla (rolling pin) or a flat surface, sprinkle some dry flour, place a ball of dough on it, put some dry flour on fingers and with the help of fingers and palm make a round roti of medium thickness as shown in video.
  4. Heat the tava (griddle). When it is heated properly, grease it with a little ghee (clarified butter) and wipe it with a cloth or tissue paper, so that roti does not stick. 
  5. Now carefully transfer the roti on hot tava, keep the upper side of roti  towards downwards on tava and cook on medium heat . Spread some water with a wet cotton cloth on the upper side of roti to clean extra dry flour and when upper surface would be dry, flip the roti and cook it on low flame, till done properly. Keep pressing with a spatula while cooking.
  6. Remove it from tava and cook it on burner, till both the sides are golden brown in color (do not over cook or burn it, otherwise it will taste bad). Repeat the process to prepare more roties.
  7. Our Makki ki roti is ready to serve. Brush some clarified butter (Ghee)  or butter on one side of the roti and serve it hot with sarso da saag, buttermilk and jagary.
Note:
  1. If you want to roll out these rotis instead of patting them, you can do so by rolling it in between 2 sheets of plastic. It is much easier that way. You can also add some amount of wheat flour while kneading to make it more easy.
  2. If you are preparing rotis in bulk, then knead the dough in small batches. (It is difficult to prepare rotis, if you keep the dough for longer time)
  3. To avoid sticking of dough while kneading, grease your hands with little clarified butter (Ghee)
  4. If you feel that the roti edges are cracking while patting, then join it with the help of fingers. 

मक्की की रोटी बनाने की  सामग्री :
  • मक्की का आटा - 1 कप
  • गुनगुना पानी  - 3/4 कप
  • नमक - स्वादानुसार
  • देशी घी | मक्खन - आवश्यकतानुसार

मक्की की रोटी बनाने की विधिः 
  1. छलनी की मदद से मक्की के आटे को छाने। एक चौड़े बर्तन में मक्की का आटा और नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएं।
  2. अब थोड़े - थोड़े गुनगुने पानी की सहायता से आटे को वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से नरम गूथ लें। (अगर रोटियाँ बनाते समय आप की रोटियाँ टूट रहीं हैं, तो आटे में थोड़ा गुनगुना  पानी और मिला लें, लेकिन ध्यान रहें की आटा चिपचिपा न हो)
  3. गूथे हुए आटे के पांच बराबर हिस्से कर के गोल लोई बना लें।
  4. चकला या सपाट / समतल  सतह पर कुछ सुखा आटा छिड़के और उस पर एक लोई रखकर उंगलियों और हथेली की मदद से गोल - गोल घुमाते हुए मध्यम मोटाई में रोटी को वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से आकर दें। (यदि आप मक्की की रोटी को हाथ से बड़ाने में कठिनाई महसूस करते हैं, तो एक मोटा पोलीथिन को चकले पर रखिये, लोई को पोलीथिन पर रखिये, दूसरे पोलीथिन से लोई को ढक कर हथेली या बेलन की सहायता से दबा दबा कर बड़ा लीजिये) 
  5. तवा गरम करें। गरम तवे पर थोड़ा सा घी डालकर कपड़े या टिशू पेपर से पोछें।  (इससे रोटी तवे पर नहीं चिपकेगी)
  6. अब ध्यान से, गर्म तवे पर रोटी डाले और मध्यम आंच पर पकाएं। अतिरिक्त सूखे आटे को साफ करने के लिए रोटी की ऊपरी सतह पर गीले सूती कपड़े से पानी लगाएँ और पानी सूख जाने तक सेके। अब रोटी को पलटे और दूसरी तरफ से पलटे या चम्मच की मदद से दबाकर धीमी आँच पर सेके।   
  7. जब रोटी की दूसरी सतह सिक जाय तो रोटी को चिमटे की सहायता से उठाइये, और गैस पर धीमी आँच पर, घुमा घुमा कर, दोनों तरफ से हल्का सुनहरा होने तक सेकिये। (ध्यान रखें की हमारी रोटी अधिक न सिक जाएँ या जल नहीं जाएँ, नहीं तो इसका स्वाद ख़राब लगेगा) इसी प्रकार बाकी की रोटियाँ भी सेक लिजियें। 
  8. हमारी मक्की  की रोटी बनकर तैयार हैं। गरमा गरम रोटी पर मक्खन या देशी घी लगाएँ और इनका सरसों का साग, छाछ, गुड़ के साथ लुफ्त उठाएँ। 

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