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Tuesday, 3 March 2015

Gujiya - Karanji Recipe | Dry Fruits Gujiya | स्वादिष्ट गुजिया

Gujiya is also known as Karanji. It is a type of Indian pastry, a lot like a sweet samosa. The stuffing is made from khoya and dried fruits. It is very delicious to eat.



Click here to watch this recipe video in English language.

Servers : 50 Gujiyas

Ingredients / सामग्री:

  • Fine Flour / Maida (मैदा) - 200 Gram (ग्राम)
  • Khoa / Khoya / Mawa (खोया / मावा) - 200 Gram (ग्राम)
  • Powdered Sugar (सफेद पीसी हुई चीनी / शक़्क़र) - 150 Gram (ग्राम)
  • Coconut Scobs (नारियल का चूरा) - 40 Gram or ½ Cup (40 ग्राम या ½ कप)
  • Wheat Flour (गेहूं का आटा) - 25 Gram or 3 Tablespoon (25 ग्राम या 3 चम्मच)
  • Almond / Badam (बादाम) - 18 - 20 pieces, finely chopped (18 - 20 नग, बारीक़ कटा )
  • Pistachio / Pista (पिस्ता) - 8 - 10 pieces, finely chopped (8 - 10 नग, बारीक़ कटा )
  • Green Cardamom Powder (हरी  इलायची पाउडर) - ¾  Teaspoon (¾  छोटी चम्मच)
  • Lukewarm Water (गुनगुना पानी) - ¾ Cup (¾ कप)
  • Clarified Butter / Ghee (देशी घी) - 10 Tablespoon + To deep fry (10 चम्मच + तलने के लिए)


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Preparation of dough
  1. Take a large bowl and sieve the fine flour (Maida).
  2. Pour five tablespoons of clarified butter (ghee) in fine flour and mix it well. (using fingers, mix well so that the mixture takes the form of breadcrumbs and binds to a certain extent.)
  3. Add lukewarm water (approx ¾ cup) slowly - slowly in above mixture and knead into a soft but tight dough. (The dough should be soft from puri dough but hard from Chapati dough)
  4. Set the dough aside and cover with a damp cloth for 15 - 20 minutes. 

Preparation for filling
  1. Put on the burner and place a pan on it.
  2. Pour 2 tablespoon of clarified butter in it and let is heated. 
  3. Add the wheat flour to pan and roast it for 4 - 5 minutes or till it turns light brown in color by stirring it continuously on low flame.  Remove it in a bowl and keep aside to cool.
  4. Again put on the burner and place a pan on it.
  5. Add mashed khoya to pan and roast it for 5 - 7 minutes or till it turns light brown in color by stirring it continuously on low - medium flame. (If you are not using homemade khoya, then add 3 tablespoon of clarified butter while roasting it. No need to add if you are using homemade khoya). Remove it in a bowl and keep aside to cool.
  6. Once the khoya is cooled, add powdered sugar, dry coconut powder,  above prepared roasted wheat flour, chopped almonds and pistachio, cardamom powder and mix all the thing very well. 
  7. Now our filling for Gujiya is ready. Keep it aside. 


Preparation of Gujiyas
  1. Take 1 teaspoon of fine flour in a bowl and add little water to make a smooth paste. We will use this paste to enclose the edges of gujiyas.
  2. Divide the dough into small balls and roll each ball into a small round of 4 inch diameter into a thin puri, using dry fine flour as shown in video. (We will cover the unused balls in damp cloth)
  3. Take a gujiya mould and place the rolled puri on it.
  4. Spread a tablespoon of the filling on one half of the rolled out dough. Wet your finger and run it along the edges of the spread out dough with paste prepared in step1 and fold over to the opposite end, enclosing the stuffing to form a semi-circle shaped gujiya. Press the ends firmly so that the filling doesnt come out during the deep frying process. Remove the excess edges and reuse. Alternately you can twist the edges around the gujiya.
  5. Take care that the filling does not ooze out. Prepare all the gujiyas and spread cloth on it, so that the outer layer of gujiyas will not dry.
  6. Heat clarified butter (ghee) in a deep frying pan. Let the ghee medium heated. To test it, put a small ball of dough in the ghee. The ball should come up and not change color instantly.
  7. Turn the burner on high flame and put gujiya's in small batches and immediately low down the flame. You will observe that the lower side of Gujiya color is changed. Flip it and press it gently with strainer. Deep fry the gujiyas and drain it out. Remove it in a plate.
  8. Our delicious Gujiyas are ready to serve. Once cooled, store it in an air tight container and enjoy it for next 15 days.


गुजेये के आटा की तैयारी
  1. एक बड़े बर्तन में छलनी की मदद से मैदे को छान लें। 
  2. मैदे में पाँच बड़े चम्मच घी डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
  3. उपरोक्त मिश्रण में धीरे - धीरे लगभग ¾ कप गुनगुना पानी डालकर चपाती के आटे से कड़क और पुरी के आटे से नरम गुथ लें। 
  4. गुँथे हुए आटे को नम कपड़े में लपेटकर 15 से 20 मिनट के लिए आटा सेट होने के लिए अलग रखें। 
गुजिये में भरने के लिए मिश्रण की  तैयारी
  1. गैस चालू करें और उस पर एक कढ़ाई रखें। 
  2. इसमें 2 चम्मच घी डालें और उसे गरम होने दें। 
  3. अब इसमें गेहूँ का आटा डालकर 4 से 5 मिनट या हल्का सुनहरा होने तक धीमी आँच पर लगातार चलाते हुए भूनें। एक बर्तन में निकाले और अलग रखें। 
  4. फिर से गैस चालू करें और उस पर एक कढ़ाई रखें। 
  5. अब इसमें खोये (मावा) को मसल कर डालें और 5  से 7 मिनट या हल्का सुनहरा होने तक धीमी मध्यम  आँच पर लगातार चलाते हुए भूनें। एक बर्तन में निकाले और अलग रखें। (अगर आप घर के बने खोया का उपयोग नहीं कर रहे हैं, तो इसमें भूनते समय 3 बड़े चम्मच घी डालें। घर के बने खोये में घी डालने की आवश्यकता नहीं हैं )
  6. खोया ठंडा होने के बाद, इसमें तैयार भुना हुआ गेहूं का आटा, इलायची पाउडर, शक्कर का भूरा, सूखे नारियल का भूरा, कटा हुआ बादाम और पिस्ता डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ। 
  7. अब हमारी गुजिया में भरने के लिए मिश्रण तैयार हैं। इसे एक तरफ रखें।
गुजिया बनाने की विधि:
  1. एक कटोरी में 1 चम्मच मैदे ले और थोड़ा सा पानी डालकर चिकना पेस्ट बना लें। इस पेस्ट का उपयोग हम गुजिया के किनारों पर लगाने के लिए करेंगे। 
  2. वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से, ऊपर तैयार गूथे हुए मैदे को छोटी गेंदों (लोई) के आकार में बाट लें।  प्रत्येक लोई को पतली पुरी में, 4 इंच के व्यास में सूखे मैदे का उपयोग कर पतला बेले। (बाकी लोइयों को नम कपड़े में लपेटकर रखें।  जिससे की वह सूखे नहीं)
  3. उपरोक्त बनाई गई पूरी को गुजिया के साँचे में रखें। 
  4. अब इसमें करीब एक बड़ा चम्मच ऊपर तैयार किया हुआ मिश्रण डालें। अब साँचे के किनारों पर उंगली की सहायता से Step1 में तैयार पेस्ट को अच्छी तरह से फैलाकर लगाएँ। साँचे को मजबूती से बंद कर अच्छे से दबाएँ और अतिरिक्त मैदा को धीरे -धीरे निकाल कर पुन: उपयोग करें। (साँचे के अभाव में गुजिये के किनारों को हाथ से मोड़ सकते हैं)
  5. ख्याल रखें की गुजिया से मिश्रण बाहर न निकले। तैयार गुजिया को सूखे कपड़े से ढककर रखें जिससे की वह सूखे नहीं।
  6. गैस पर कढ़ाई रखें और उसमें तलने के लिये घी डालकर गरम करें। जब घी  मध्यम गरम हो जाए, तो उसका परीक्षण करें। परीक्षण करने के लिए, घी में ऊपरोक्त गुथे हुए मैदे की एक छोटी गेंद डाले, गेंद को ऊपर आना चाहिए और उसका रंग तुरन्त परिवर्तित नहीं होना चाहिए।
  7. गुजिया डालने से पहले, आँच को तेज करें, उसमें 2 से 3 गुजिया डालें और तुरंत आँच को धीमा करें। जब गुजिया की निचली परत का रंग बदल जाएं, तब उसे पलट दें और कलछी (झरनी) की सहायता से धीरे से दबाएँ, जिससे की वह सेट हो जाए।  दोनों तरफ से गुजिया के  तलने के बाद एक थाली में निकाल लें।
  8. हमारे स्वादिष्ट गुजिया बनकर तैयार हैं। ठंडा होने पर इसे एक एयर टाइट कंटेनर में रखें और अगले 15 दिनों  तक इसका आनंद उठाएँ। 


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