Join Us on Facebook Add to Circles

Friday 16 January 2015

Til Ke Burfi | Sesame Seeds Burfi | तिल की बर्फ़ी

Til Ke Burfi or Sesame Seeds Burfi is very traditional dessert, especially prepared for festivals like sakat chauth and Sankranti. It is popular during winter months as sesame is thought to have heating properties and very rich in iron, calcium, magnesium and phosphorus . It can be easily made at home and loved by even kids. So let’s prepare this healthy, nutritious and delicious dessert.



Click here to watch this video recipe in Hindi language

Ingredients / सामग्री:

English
हिन्दी
Quantity
Sesame Seeds | Til
तिल
1 Cup or 150 Gram
1 कप or 150 ग्राम
Sugar
चीनी / शक़्क़र
100 Gram
100 ग्राम
Roasted Peanut
भुना हुआ मूंगफली दाना
50 Gram
50 ग्राम
50 Gram
50 ग्राम
Green Cardamom Powder
हरी  इलायची पाउडर
½ Teaspoon
छोटी चम्मच)
Milk
दूध
1 Tablespoon
(1 चम्मच)
Water
पानी
100 ml
(100 मिली लीटर)

Click below to SUBSCRIBE FREE on my
pages and don't miss any of my new recipes

Method:
  1. Dry roast the sesame seeds in a pan on low heat by stirring it continuously for one minute. (do not over roast it otherwise it will taste bad) 
  2. Take the sesame seeds out in a bowl and keep it aside.
  3. Lightly roast the Khoya (mawa) in a pan for few seconds and take it out in a bowl. (You will observe clarified butter (ghee) starts separating from khoya.)
  4. Put on the burner and heat 100 milliliter of water in a pan, when water is heated add sugar to it and boil it on low flame until you observe two thread sugar syrup. Stir it continuously. 
  5. To make a clear sugar syrup, add 1 tablespoon of milk in it and mix it well.
    • (Keep testing the syrup to check its consistency. To do this dip a spatula in the syrup and lift out. Allow to cool for a few seconds as it will be very hot at first. Now touch the syrup with a clean forefinger and then touch your thumb and forefinger together and pull apart gently. Keep boiling the syrup gently till you reach the consistency. Two-thread consistency is when a two threads are formed (and do not break) when your forefinger and your thumb are pulled apart gently. This stage is also called the soft ball stage - when a drop of syrup of this consistency is dropped into a bowl of cold water, it forms a soft ball. Stages progress quickly after a point, so check frequently.)
  6. Finely grind the roasted sesame seeds and peanut in a separate mixer grinder jar.  
  7. Turn off the burner and add the grinded sesame seeds to the syrup. Mix it well.
  8. Now add grinded peanut, khoya (mawa) and cardamom powder to above mixture. Mix it well. 
  9. Transfer the above mixture into the tray, greased  with clarified butter (ghee) as shown in video and spread evenly. Smoothen the top with the help of hand or spoon.
  10. Keep it aside to set. Cut into desired shapes. 
  11. Our Savory Til ke Burfi / Sesame Seeds Burfi is ready to serve. (Store it for in an air-tight container)
    विधिः
    1. कढ़ाई में तिल / तिल्ली डालकर धीमी आँच पर लगातार चलाते हुए करीब एक मिनट तक हल्का सा सेके। (तिल्ली को ज्यादा नहीं सेकना है, नही तो यह कड़वी लगेगी)
    2. गैस बंद करें और तिल्ली को एक बर्तन में निकाल लें। 
    3. कढ़ाई में खोया (मावा) डालकर धीमी आँच पर लगातार चलाते हुए घी छोड़ने तक भूने और एक बर्तन में निकाल लें। 
    4. अब गैस पर एक कढ़ाई रखकर उसमें 100 मिली लीटर पानी गरम करें। 
    5. जब पानी गरम हो जाएं, तब इसमें चीनी (शक़्क़र) डालकर, चीनी के पिघल ने तक लगातार चलाएँ। (ध्यान रहें की चाशनी ज्यादा गाढ़ी न हो, नहीं तो बर्फ़ी बनाने में कठिनाई होगी)
    6. चाशनी को साफ करने के लिए उपरोक्त मिश्रण में चम्मच दूध डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।  
    7. उपरोक्त चीनी - पानी के मिश्रण से हमें दो तार की चाशनी बनानी हैं।  
      • (चाशनी की स्थिरता जाँचने के लिए लगातार परीक्षण करते रहें। इसके लिए, एक चम्मच को  चाशनी में डालकर निकाल लें। इसे कुछ सेकंड के लिए ठंडा होने दें। अब एक साफ ऊँगली से चाशनी को छूए और फिर उस पर अंगूठा रखकर हल्का खींचे। अगर आप को दो तार दिख रहें है तो हमारी दो तार की चाशनी बनकर तैयार हैं।  स्थिरता तक पहुँचने के लिए चाशनी को उबालते रहें।  इस चरण को सॉफ्ट बॉल चरण भी कहा जाता है - जब चाशनी की एक बूंद ठंडे पानी की एक कटोरी में डाली जाती है तो, यह एक नरम गेंद का रूप ले लेती हैं। इसका मतलब है कि चाशनी बन चुकी है. यदि एसा नहीं है तो चाशनी को और पकायें और यही परीक्षण करें )
    8. सिकी हुई तिल (तिल्ली) और भूने हुए मूंगफली के दानों को मिक्सर ग्राइंडर में अलग - अलग महीन पीस लें। 
    9. दो तार की चाशनी बनने के बाद गैस बंद करें और चाशनी में धीरे -धीरे पीसी हुई तिल डालकर अच्छे से मिलाएँ। 
    10. अब इसमें पिसा हुआ मूंगफली दाना, खोया (मावा) और इलायची पाउडर डालकर अच्छे से मिलाएँ। 
    11. एक गहरे और चौड़े बर्तन में शुद्ध देसी घी लगाकर ग्रीस करें। अब उपरोक्त तैयार मिश्रण को वीडियो में दिखाएँ  गए तरीके से समान रूप से फैला ले और हाथों या चम्मच की सहायता से थोड़ा दबा दें। 
    12.  इसे सेट होने के लिए एक तरफ रखें। कुछ देर बाद इसे मन चाहे आकार में काट लें। 
    13. हमारी स्वादिष्ट तिल की बर्फी बनकर तैयार हैं। 

    No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...