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Sunday 3 May 2015

Crispy Sabudana Mixture | फलहारी साबूदाना मिक्चर

Crispy Sabudana Mixture is a very popular mixture during fast, which tastes great and is a real time pass snack. Sabudana is also known as Sago. It can be made easily at home and will definitely be better than the namkeen available in the market. I am sure you will definitely like it.



Ingredients / सामग्री:

English
हिन्दी
Quantity
Sabudana / Pearl Sago
बड़ा साबूदाना
100 Gram
100 ग्राम
Peanuts
मूंगफली के दाने
50 Gram
50 ग्राम
Potato Sev
आलू की सेव
50 Gram
50 ग्राम
Black Pepper Powder / Kali Mirch
काली मिर्च पाउडर
½ Teaspoon
½ छोटी चम्मच
Powdered Sugar
सफेद पीसी हुई चीनी / शक़्क़र भूरा 
1Teaspoon
1 छोटी चम्मच
Indian Rock Salt
सेंधा नमक
½ Teaspoon
½ छोटी चम्मच
Oil
तेल
To deep fry
तलने के लिए

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Method:
  1. Take a deep frying pan and pour oil. Let the oil heated properly. To test the temperature of oil, put one sago in it. If the sago comes up immediately and become puff, it means that our oil is ready to fry. Make sure that oil should be warm enough otherwise sago will not be crispy but sticky and taste bad.
  2. Lower down the flame and add Sago to hot oil. Deep fry it by stirring it constantly over low heat and take it in a bowl. Be careful that Sago remains white in color, as shown in video. Break or eat the sago to check whether they are properly cooked from the core.
  3. Now stir fry potato sev on low flame and take it out immediately. (As our oil is hot, sev will be fry immediately).
  4. Repeat the same process for peanuts and switch off the burner(If we over fry the potato sev and peanuts then they will taste bad)
  5. Remove the above fried all the ingredients in a large bowl and mix it well.
  6. Now sprinkle Black Pepper powder, Indian rock salt and powdered sugar to the above mixture and mix it well.
  7. Our Delicious Sabudana Mixture is ready. Once cooled, store it in an air-tight container and enjoy for next couple of days. 

विधि:
  1. गैस पर कढ़ाई रखें और उसमें तलने के लिये तेल डालकर गरम करें। जब तेल तेज गरम हो जाए, तो उसका परीक्षण करें। परीक्षण करने के लिए, तेल में साबूदाने का एक दाना डालें, अगर दाना तुरंत ऊपर आता हैं और फुल जाता हैं, तो हमारा तेल अच्छे से गरम हो गया हैं। 
  2. अब इसमें साबूदाने डालकर धीमी आँच पर लगातार चलाते हुए, सबूदानो को फूलने तक तले और कल्छी की मदद से एक बर्तन में निकाल लें। ध्यान रहें की सबूदानो का रंग सफेद ही रहें, जैसा की वीडियो में दिखाया गया हैं।  आप चाहे तो साबूदाने को चखकर या तोड़कर परीक्षण कर ले की वह चिठे न होकर कुरकुरे हो। 
  3. अब गरम तेल में धीमी आँच पर आलू की सेव डालकर तुरंत निकाल लें।  (चूकी हमारा तेल गरम है, इसलिए सेव तुरंत तला जाएगी)
  4.  इसी प्रकार से हम मूंगफली के दाने भी तल लेंगे। (अगर सेव और मूंगफली के दाने ज्यादा तल लेते है, तो वह खाने में कड़वे लगते हैं)
  5. उपरोक्त तीनों तली हुई सामग्री को एक बड़े बर्तन में निकालकर अच्छी तरह से मिला लें।  
  6. अब इसमें काली मिर्च, पीसी हुई चीनी या शक्कर भूरा और सेंधा नमक डालकर अच्छी तरह से मिला लें। 
  7. हमारा स्वादिष्ट फलहारी साबूदाना मिक्चर बनकर तैयार है।  इसे ठंडा होने पर एक एयर टाइट बर्तन में रखें और कई दिनों तक इसका लुफ्त उठाएँ। 
नोट:
  1. अगर साबूदाने को कम गरम तेल में तला जाता है, तो वह चिठे हो जाते हैं। 

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