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Tuesday 21 October 2014

Shahi Tukda - शाही टुकड़ा (Indian Bread Pudding)


Shahi Tukda is a quick, simple and easy recipe of dessert cum sweet, rich in taste, aroma, flavor and calories with nice flavor of saffron and cardamom and it taste delicious either warm or chilled. It is great for a large dinner party as the recipe can be easily multiplied to make more. It is best eaten chilled.



Click here to watch this video in English language

Ingredients / सामग्री:


English
हिन्दी
Quantity
Fresh Bread
ताजा ब्रेड
2 Slice

150 Gram
150 ग्राम
1 Tablespoon
1 चम्मच
Saffron / Kesar
केसर
8 – 10 leaves
8 – 10 पत्तियां
Pista / Pistachio
पिस्ता
6 - 7 pieces, finely chopped
6 - 7 नग, बारीक़ कटा 
Almond / Badam
बादाम
4 - 5 pieces, finely chopped
4 - 5 नग, बारीक़ कटा 
Cashew Nuts
काजू
6 - 7 pieces, finely chopped
6 - 7 नग, बारीक़ कटा 


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Method:
  1. Cut and separate the edges of bread with the help of sharp knife.  
  2. Cut the bread into desired shape (square, triangle or round) in 2 or 4 pieces as shown in the video.
  3. Turn on the burner and place a pan on it. Let it heat slightly. 
  4. Grease the bread pieces evenly with clarified butter (Ghee) from both sides and place them on slightly heated pan. Shallow fry them on low flame until they become crisp and gloden brown in color from both sides. (If you want you can deep fry it)
  5. Arrange the shallow fried bread pieces in a shallow dish large enough to allow them to be laid in a single layer.
  6. Evenly pour the rabri (milk mixture) over the top ensuring that the toast pieces are covered with the rabri.
  7. Garnished with almonds, pistachios, cashews and saffron leaves. Refrigerate till it is chilled.
  8. Our Delicious Shahi Tudka is ready to serve. 
विधिः
  1. एक धारदार चाकू की मदद से ब्रेड के किनारों को काट कर अलग कर दें। 
  2. ब्रेड को अपने मनचाहे आकार (चौकोर, त्रिकोण या गोल) में 2 या 4 टुकड़ो में वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से काट लें। 
  3. गैस चालू करें और तवे को हल्का गरम होने के लिए रखें। 
  4. ब्रेड के टुकड़ो के दोनों ओर अच्छे से देशी घी लगाएँ और गरम तवे पर धीमी आँच पर सुनहरा कुरकुरा होने तक सेके। (आप चाहें तो इन्हें तला भी जा सकता हैं)
  5. सेके हुए ब्रेड के टुकड़ो को वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से एक - एक कर के प्याले में जमाएँ। 
  6. अब इन पर समान रूप से रबड़ी डालकर पिस्ते, काजू , बादाम और केसर की पत्तियों से सजाकर ठंडा होने के लिए फ्रिज में रखें। 
  7. हमारा स्वादिष्ट शाही टुकड़ा बनकर तैयार हैं।  
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