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Tuesday 28 October 2014

Coconut Burfi | खोपरा पाक | नारियल की बर्फी

Coconut Burfi or Kopra Pak is an Indian  classic and traditional sweet recipe that is prepared during festivals and special occasions. It is a great combination of coconut, sugar, khoya (mawa), cardamom and saffron. Kopra Pak is home made easy sweet recipe prepared in just 15 minutes . You can serve it in all festivals and also at other time to your love ones.



Click here to watch this video in English language


Ingredients / सामग्री:
  • Khoa | Khoya | Mawa (खोया / मावा) - 100 Gram (100 ग्राम)
  • Coconut Scobs | Dry Coconut (नारियल का भूरा) - 55 Gram (55 ग्राम)
  • Clarified Butter | Ghee (देशी घी) - ¼ Tea spoon (¼ छोटी चम्मच)
  • Saffron | Kesar (केसर) - 4 – 5 leaves (4 – 5 पत्तियां)
  • Sugar (चीनी | शक़्क़र) - 50 Gram (50 ग्राम)
  • Green Cardamom Powder (हरी इलायची पाउडर) - 1 Pinch (1 चुटकी)
  • Water (पानी) - 25 millilitres (ml) or 2 Tablespoon (25 मिलीलीटर (ml) या 2 चम्मच)


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Method:
  1. Heat water in a pan, when water is heated add sugar to it and boil it low flame until you observe two thread in sugar syrup. Stir it continuously. 
    • (Keep testing the syrup to check its consistency. To do this dip a spatula in the syrup and lift out. Allow to cool for a few seconds as it will be very hot at first. Now touch the syrup with a clean forefinger and then touch your thumb and forefinger together and pull apart gently. Keep boiling the syrup gently till you reach the consistency. Two-thread consistency is when a two threads are formed (and do not break) when your forefinger and your thumb are pulled apart gently. This stage is also called the soft ball stage - when a drop of syrup of this consistency is dropped into a bowl of cold water, it forms a soft ball. Stages progress quickly after a point, so check frequently.)
  2. Turn off the burner. Add crumbled khoya / mawa, dry coconut, cardamom powder to the above sugar syrup and mix well.
  3. Transfer the above mixture into the tray, greased  with clarified butter (ghee) as shown in video and spread evenly. Smoothen the top with the help of hand.
  4. Sprinkle a little dry coconut on top and keep it aside to set. Cut into squares and serve.
  5. Our Coconut Barfi is ready to serve. 


विधिः
  1. गैस चालू करें और कढ़ाई में पानी गरम करें। गरम पानी में चीनी (शक़्क़र) डालकर धीमी आँच पर लगातार चलाते हुए दो तार की चाशनी बनाएँ।  
    • (चाशनी की स्थिरता जाँचने के लिए लगातार परीक्षण करते रहें। इसके लिए, एक चम्मच को  चाशनी में डालकर निकाल लें। इसे कुछ सेकंड के लिए ठंडा होने दें। अब एक साफ ऊँगली से चाशनी को छूए और फिर उस पर अंगूठा रखकर हल्का खींचे। अगर आप को दो तार दिख रहें है तो हमारी दो तार की चाशनी बनकर तैयार हैं।  स्थिरता तक पहुँचने के लिए चाशनी को उबालते रहें।  इस चरण को सॉफ्ट बॉल चरण भी कहा जाता है - जब चाशनी की एक बूंद ठंडे पानी की एक कटोरी में डाली जाती है तो, यह एक नरम गेंद का रूप ले लेती हैं। इसका मतलब है कि चाशनी बन चुकी है. यदि एसा नहीं है तो चाशनी को और पकायें और यही परीक्षण करें )
  2. गैस बंद करें और चाशनी में खोया (मावा), सूखे नारियल का भूरा और इलायची पाउडर डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।  
  3. एक गहरे और चौड़े बर्तन में शुद्ध देसी घी लगाकर ग्रीस करें। अब उपरोक्त तैयार मिश्रण को वीडियो में दिखाएँ  गए तरीके से समान रूप से फैला ले और हाथों की सहायता से थोड़ा दबा दें। 
  4. ऊपर से थोड़ा सा सूखा नारियल का भूरा छिड़के और सेट होने के लिए एक तरफ रखें। कुछ देर बाद इसे चौकोर आकार में काट लें। 
  5. हमारी नारियल की बर्फ़ी बनकर तैयार हैं। 

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