Ice Cream is loved by people of all age group. Ice-cream lovers enjoy the different flavours of ice-cream in every season whether it is summer, winter, rainy or spring. So let's make Homemade Delicious Butterscotch Ice-Cream.......................
Ingredients / सामग्री:
English
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हिन्दी
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Quantity
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Milk
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दूध
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1 ½ Litre
1 ½ लीटर
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Sugar for
Ice-Cream Base
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चीनी / शक़्क़र
आइसक्रीम बेस बनाने के
लिए
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200 Gram
200 ग्राम
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Sugar for Scotch preparation
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चीनी / शक़्क़र
स्कॉच बनाने के लिए
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1 Cup
1 कप
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200 Gram
200 ग्राम
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Corn flour
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कोर्नफ्लौर / मकई का आटा
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4 Tea spoon
4 छोटी चम्मच
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Milk Powder
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दूध पाउडर
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2 Tea spoon
2 छोटी चम्मच
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Baking Soda
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बेकिंग सोडा
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½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
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Ice Cream Stabilizer
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आइसक्रीम स्टेबलाइजर
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½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
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Liquid Glucose
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लिक्विड ग्लूकोज
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½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
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Butterscotch Essence / Extract
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बटरस्कॉच एसेंस
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1 Tea spoon
1 छोटी चम्मच
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Cashew nut / Kaju
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काजू
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½ Cup
½ कप
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Method:
Preparation of Scotch:
- Split cashew nuts in two pieces.
- Heat sugar in a pan on low flame, when sugar is melted, turn off the burner and add cashew nuts to it.
- Greece a plate with little butter or ghee and pour the above mixture to it. Let is cool.
- Take it out from the plate after it is cooled and roughly crush it.
- Our Scotch is now ready to use.
Preparation of Ice-cream:
- Take a bowl and pour 1/4 cup of milk to mix cornflour to a smooth paste.
- Add 1 teaspoon sugar to stabilizer and mix it well.
- Take a pan and pour remaining milk to it. Boil it till it reduce to one liter. Stir once or twice in between.
- Now add sugar to it and stir it continuously.
- In a another bowl mix milk powder with little luke warm milk and add it in above boiled milk.Mix it well.
- Add liquid glucose and sugar - stabilizer mixture to above boiled milk. Mix it well.
- Now add cornflour paste to above mixture and mix it well.
- Now add baking powder to above mixture and mix it well.
- Turn off the burner and let the above mixture cool.
- Our Ice-cream base is ready. Pour it in an air tight or Ice-cream container and refrigerate it till it turn semi solid.
- Now add cream and butterscotch essence to above mixture and beat it for few minutes with the help of electric beater or mixer grinder.
- Refrigerate it again to turn semi solid.
- Add above prepared crushed scotch to the semi solid ice-cream and beat it for few minutes.
- Refrigerate it until set.
- Our delicious Butterscotch Ice-Cream is ready to serve.
विधि:
- काजू को दो टुकड़ों में विभाजित करें।
- एक कढ़ाई में चीनी डालकर गैस चालु करें और चीनी को धीमी आँच पर पिघलने दें। जब चीनी पिघल जाएं तो गैस बंद कर दें और इसमें काजू डालकर इसे अच्छी तरह से मिलाएँ।
- एक थाली को थोड़े से मक्खन या घी से ग्रीस करें। अब इसमें उपरोक्त मिश्रण डालकर ठंडा होने दें।
- जब यह ठंडा हो जाएं तो इसे थाली से बाहर निकालकर मोटा दरदरा कूट / पीस लें।
- हमारा स्कॉच अब इस्तेमाल के लिए तैयार हैं।
आइसक्रीम बनाने के लिए:
- एक बर्तन लें और उसमें १/४ कप दूध डालकर, कॉर्न-फ्लोर मिलाकर चिकना पेस्ट बनाएँ।
- अब 1 छोटी चम्मच चीनी और आइसक्रीम स्टेबलाइजर मिलाकर अलग रखें।
- एक कढ़ाई में बचा हुआ दूध डालकर उसे तब तक उबालें जब तक की वह एक लीटर हो जाए। बीच में एक या दो बार चलाएँ।
- अब इसमें चीनी डालकर लगातार चलाएँ।
- एक अलग बर्तन में मिल्क पाउडर को गुनगुने दूध में अच्छी तरह से मिलाएँ और इसे उपरोक्त मिश्रण में डालकर लगातार चलाएँ।
- अब लिक्विड ग्लूकोज और आइसक्रीम स्टेबलाइजर को उपरोक्त मिश्रण में डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
- अब इसमें कॉर्न-फ्लोर पेस्ट डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
- अब उपरोक्त मिश्रण में बेकिंग पाउडर डालें और अच्छी तरह से मिलाएँ।
- गैस बंद करें और मिश्रण को ठंडा होने दें।
- हमारा आइसक्रीम बेस तैयार हैं। इसे एक एयर टाइट बर्तन में डालकर आधा जमने तक फ्रीजर में रखें।
- अब इसमें क्रीम और बटरस्कॉच एसेंस डालकर, इसे मिक्सर ग्राइंडर या बीटर की मदद से कुछ मिनट के लिए बीट करें।
- इसे फिर से आधा जमने तक फ्रीजर में रखें।
- अब इसमें ऊपर बनाया गया स्कॉच डालकर मिक्सर ग्राइंडर या बीटर की मदद से कुछ मिनट के लिए बीट करें।
- इसे जमने के लिए फ्रीजर में रखें।
- हमारी स्वादिष्ट बटरस्कॉच आइसक्रीम बनकर तैयार हैं।
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