Paneer Pakora is one of the Indian favorite snack at tea time. Soft homemade paneer dipped in a thin layer of besan and deep fried are a delight to relish.
Crispy golden yellow mouthwatering paneer pakora along with hot masala chai is a stealer. Enjoy it with your spouse or with a group of friends.
Preparation Time : 5 Minutes
Cooking Time : 5 Minutes
Ingredients / सामग्री:
English
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हिन्दी
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Quantity
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Gram Flour
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बेसन
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½ Cup
½ कप
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250 Gram
250 ग्राम
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Red Chili Powder
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लाल मिर्च पाउडर
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1 Teaspoon
1 छोटी चम्मच
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Salt
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नमक
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To Taste
स्वादानुसार
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Water
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पानी
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As Required
आवश्यकतानुसार
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Chaat Masala
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चाट मसाला
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To sprinkle
छिड़कने के लिए
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Oil
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तेल
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To Deep fry
तलने के लिए
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Method:
- Cut the Indian cottage cheese (Panner) in desired shape.
- Take a bowl and make a thin (do not make a thick paste like mixture) batter by constantly mixing the gram flour (besan) with water as shown in video.
- Add red chilli powder and salt to the above mixture and mix it well
- Now add the panner pieces to this mixture and coat it evenly from all sides.
- Take a deep frying pan and pour oil. Let the oil medium heat. To test, put one drop of batter in the oil. The batter should come up and not change color instantly.
- When oil is heated properly, dunk the paneer slices one by one and fry them in small batches. Fry the pakoras, turning occasionally, until all sides are golden yellow in colour. Take them out and put them on a plate with tissues (to absorb excess oil). The tissue will absorb the extra oil from the pakoras.
- Repeat this process for the remaining paneer slices.
- Our Delicious Paneer Pakora are ready to serve. Sprinkle some chaat masala on it. Serve these hot with tea and tomato sauce, tamarind chutney or green chutney.
Note:
- If the oil is too hot the pakoras will not be crisp and if the oil is not hot enough, the pakoras will be greasy.
विधि:
- पनीर को अपने मन चाहें आकार में काटें।
- एक बर्तन में बेसन लें और उसमें थोड़ा - थोड़ा पानी डालकर चम्मच से मिलाते हुए वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से मिश्रण तैयार करें।
- ऊपरोक्त मिश्रण में लाल मिर्च पाउडर और स्वादानुसार नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
- अब इस मिश्रण में पनीर डालकर, मिश्रण को पनीर के चारों तरफ अच्छी तरह से लपेटें।
- गैस पर कढ़ाई रखें और उसमें तलने के लिये तेल डालकर गरम करें। जब तेल मध्यम गरम हो जाए, तो उसका परीक्षण करें। परीक्षण करने के लिए, तेल में ऊपरोक्त मिश्रण की एक बूंद डाले, मिश्रण को ऊपर आना चाहिए और उसका रंग तुरन्त परिवर्तित नहीं होना चाहिए।
- गरम तेल में एक - एक कर के बेसन में लपटें पनीर को डालकर दोनों तरफ से सुनहरा रंग होने तक मध्यम-तेज़ आँच पर तले। बीच में कलछी की मदद से पलटे।
- जब ये दोनों तरफ से सुनहरा हो जाय, तब कढ़ाई से एक प्लेट में निकाल लीजिये। इसी तरह से सारे पकोड़े तैयार कर लीजिये।
- हमारे स्वादिष्ट पनीर के पकोड़े बनकर तैयार हैं। इस पर कुछ चाट मसाला छिड़ककर, इनका गरमा गरम चाय और टमाटर सॉस, इमली की चटनी या हरी चटनी के साथ लुफ्त उठाएँ।
नोट:
- अगर आपका तेल ज्यादा गर्म है, तो पकोड़े कुरकुरे नहीं बनेंगे और तेल पर्याप्त गर्म नहीं है, तो पकोड़े नरम / चिकने हो जाएँगें।
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