Raita is an Asian condiment made with yogurt and can ne used as either a sauce or dip or a salad. Raita can be seasoned with coriander, cumin, mint, pepper and other herbs and spices. Today we are going to make Cucumber Raita.
Ingredients / सामग्री:
English
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हिन्दी
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Quantity
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Fresh Cucumber
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ताजा ककड़ी
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1 Small Size
1 छोटे आकार की
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½ Cup
½ कप
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¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
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¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
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¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
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Black Pepper / Kali Mirch Powder
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काली मिर्च पाउडर
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¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
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Sugar
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चीनी / शक़्क़र
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½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
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Black Salt
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काला नमक
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¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
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Salt
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नमक
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To Taste
स्वादानुसार
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Fresh Coriander / Cilantro / Parsley
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हरा धनिया
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Finely chopped, for garnishing
बारीक़ कटा हुआ, सजाने
के लिए
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- First we will peel and grate the cucumber.
- Strain curd with the help of sieve or muslin cloth. You can also beat it with the help of beater.
- Add grated cucumber to curd and mix it well.
- Now add sugar, dry mint powder, black pepper powder, roasted cumin powder, dry ginger powder, black salt and salt according to taste. Mix them well.
- Remove in a serving bowl.
- Garnish with finely chopped cilantro (coriander) and roasted cumin powder.
- Our Delicious Cucumber Raita is ready. Serve cool with chapaties, paratha and rice.
विधि:
- सबसे पहले ककड़ी (खीरा) का छिलका निकाल कर उसे कद्दूकस कर लें।
- अब सूती कपड़े या छलनी की मदद से दही को छान ले।
- दही में कद्दूकस की गई ककड़ी डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
- अब इसमें चीनी, सूखा पुदीना पाउडर, काली मिर्च पाउडर, भुना हुआ जीरा पाउडर, सुखा अदरक पाउडर (सोंठ), काला नमक और स्वाद के अनुसार नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
- बारीक कटे हरे धनिये और भुना हुआ जीरा पाउडर से सजाएँ।
- हमारा स्वादिष्ट ककड़ी रायता बनकर तैयार हैं। इसे चपाती, पराठे और चावल के साथ परोसें।
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