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Tuesday, 1 April 2014

Cucumber Raita (ककड़ी / खीरा रायता)

Raita is an Asian condiment made with yogurt and can ne used as either a sauce or dip or a salad. Raita can be seasoned with coriander, cumin, mint, pepper and other herbs and spices. Today we are going to make Cucumber Raita.



Ingredients / सामग्री:
English
हिन्दी 
Quantity
Fresh Cucumber
ताजा ककड़ी
1 Small Size
1 छोटे आकार की
½ Cup
½ कप
¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
Black Pepper / Kali Mirch Powder
काली मिर्च पाउडर
¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
Sugar
चीनी / शक़्क़र
½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
Black Salt
काला नमक
¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
Salt
नमक
To Taste
स्वादानुसार
Fresh Coriander / Cilantro / Parsley
हरा धनिया
Finely chopped, for garnishing
बारीक़ कटा हुआ, सजाने के लिए

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Method:
  1. First we will peel and grate the cucumber.
  2. Strain curd with the help of sieve or muslin cloth. You can also beat it with the help of beater.
  3. Add grated cucumber to curd and mix it well.
  4. Now add sugar, dry mint powder, black pepper powder, roasted cumin powder, dry ginger powder, black salt and salt according to taste. Mix them well.
  5. Remove in a serving bowl.
  6. Garnish with finely chopped cilantro (coriander) and roasted cumin powder.
  7. Our Delicious Cucumber Raita is ready. Serve cool with chapaties, paratha and rice.
विधि:
  1. सबसे पहले ककड़ी (खीरा) का छिलका निकाल कर उसे कद्दूकस कर लें। 
  2. अब सूती कपड़े या छलनी की मदद से दही को छान ले
  3. दही में कद्दूकस की गई ककड़ी डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
  4. अब इसमें चीनी, सूखा पुदीना पाउडर, काली मिर्च पाउडर, भुना हुआ जीरा पाउडर, सुखा अदरक पाउडर (सोंठ), काला नमक और स्वाद के अनुसार नमक  डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
  5. बारीक कटे हरे धनिये और भुना हुआ जीरा पाउडर से सजाएँ। 
  6. हमारा स्वादिष्ट ककड़ी रायता बनकर तैयार हैं। इसे चपाती, पराठे और चावल के साथ परोसें।

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