Bhel Puri is a very popular street food of India. It is very delicious to eat, quick and easy to prepare. It is a mixture of various chutneys, sev, spices and vegetables. There are two types pf bhel - dry and wet bhel. This recipe is for the wet bhel puri where chutneys are added.
Serve : 4 person
Prep Time : 15 minutes
Taste : Sweet, sour and spicy
Ingredients / सामग्री:
- Puffed Rice | Murmure | Parmal (मुरमुरे | कुरमुरे) - 2 Cup (2 कप)
- Papdi (पापड़ी) - ½ Cup (½ कप)
- Fine / Thin / Barik sev / Nylon Sev (बारीक़ सेव) - ½ Cup (½ कप)
- Namkeen Boondi (नमकीन बूंदी) - ¼ Cup (¼ कप)
- Boiled Potato (उबला हुआ आलू) - 1 medium size, cut into squares (1 मध्यम आकार का, चौकोर टुकड़ो में कटा हुआ)
- Onion (प्याज / कांदा) - 1 medium size, finely chopped (1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटा)
- Raw Mango (कच्ची कैरी | कच्चा आम) - 1 medium size, finely chopped (1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी)
- Cucumber (ककड़ी | खीरा) - 1 medium size, finely chopped (1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी)
- Tomato (टमाटर) - 1 medium size, finely chopped (1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटा)
- Salt (नमक) - To taste (स्वाद के अनुसार)
- Chaat Masala (चाट मसाला) - 1 Tea spoon (1 छोटी चम्मच)
- Fresh Coriander | Cilantro | Parsley (हरा धनिया) - 4 Table spoon finely chopped (4 चम्मच, बारीक़ कटा)
- Green Chilly (हरी मिर्च) - 2 medium size, finely chopped (2 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी)
- Green coriander Chutney (हरा धनिया चटनी) - 2 Tablespoon (2 चम्मच)
- Tamarind | Imli chutney (इमली चटनी) - 4 Tablespoon (4 चम्मच)
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Method:
- Take a large bowl and pour murmura to it. Now add papdi, half of the sev, spicy boondi and mix it well.
- Now add finely chopped onion, raw mango (Lime / lemon juice in absence of raw mango), cucumber, tomato and again mix it well as shown in video.
- Now add all the remaining ingredients like :- salt to taste, chaat masala, boiled crumbled potato, green chillies, green coriander / cilantro chutney, tamarind chutney. With the help of spoon mix it well.
- Our Yummy Bhel Puri is ready to server.
- Garnish it with fresh green coriander and left over sev.
Tip:
- Mix all the wet ingredients at the time of serving.
- Quantity of salt, spices and chuteys can be adjust as per your taste.
- Nylon sev is a very thin variety of ddep fried besan sev used as a topping for chaats. It is readily available at most provision stores.
- You can replace papdi with crushed golgappa (Puri used for pani poori)
- एक बर्तन में मुरमुरा डालें। अब इसमे पापड़ी, आधी सेव और मसालेदार तीख़ी बूंदी डालकर इसे अच्छी तरह से मिला लें।
- अब इस मिश्रण में बारीक कटा हुआ प्याज, कच्ची कैरी (कच्ची कैरी के अभाव में लाइम / नींबू का रस डाले), ककड़ी / खीरा और टमाटर डालकर इसे अच्छी तरह से मिला लें।
- अब शेष सभी सामग्री जैसे:- स्वादानुसार नमक, चाट मसाला, उबला हुआ मसला आलू, हरी मिर्च, हरा धनिया चटनी और इमली की चटनी को डालकर इसे अच्छी तरह से मिला लें।
- हमारी स्वादिष्ट भेल बनकर तैयार है।
- इसे ताजा हरे धनिये और बची हुई सेव से सजाकर परोसे।
नोट:
- सभी गीली सामग्री हम परोसने से तुरंत पहले डालेंगे, नहीं तो भेल सील (नरम पड़) जाएगी।
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