Tomato sauce is any of a very large number of sauces made primarily from tomatoes. It is served with most of the snacks. It is very easy to prepare at home and also fresh and hygienic in compare to sauces available in market.
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Ingredients / सामग्री:
English
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हिन्दी
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Quantity
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Fresh Tomato
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ताजा टमाटर
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1 Kilogram
1 किलो
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Sugar
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चीनी / शक़्क़र
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¾ Cup
¾ कप
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Ginger
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अदरक
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5 gram
5 ग्राम
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Garlic
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लहसुन
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8 – 10 Garlic cloves
8 – 10 लहसुन
कि कली
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Salt
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नमक
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½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
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Black Salt
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काला नमक
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½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
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Onion
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प्याज / कांदा
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1 medium size
1 मध्यम
आकार का
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Red Chilli Powder
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लाल मिर्च
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½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
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Method:
- Select red and thin skin tomatoes. Wash and pat dry them. Remove the upper part and dice it into large pieces.
- Make a fine paste of ginger, garlic and onion.
- Take a pan and put tomato pieces and above made paste in it. Mix it well. Cover the pan and cook it on low flame for 15 minutes. Stir in between. (We will not add water while cooking as Tomato are juicy and they contain sufficient water in it.). Switch off the burner and let it cool.
- After it is cooled, make a fine paste with the help of mixture grinder and strain it with the help of strainer.
- Again take a pan and put the above strained mixture in it. When it starts boiling after approx 5 -6 minutes, add sugar to it and cook till it become thick. Stir it continuously.
- After 15 minutes, we will observe tomato sauce became thick. To check its consistency, we will take a flat plate and put some tomato sauce to it. Tilt the plate and observe. if it is not leaving water, it means that it became thick. otherwise cooked it for some more time.
- Now add all the spices :- black salt, salt, red chilli powder and stir it continuously for 5 minutes.
- Switch off the burner and let it cool.
- Our fresh Tomato Sauce is ready to serve.
- Refrigerate it in a air tight glass container and enjoy it for 1 month.
- If you want to store the sauce for 6 - 8 months, add 1 teaspoon of sodium benzoate to it.
विधि:
- लाल और पतली खाल वाले टमाटर का चयन करें। उन्हें अच्छी तरह से धोकर पोंछ लें। टमाटर का ऊपरी भाग निकाल कर इन्हें बड़े - बड़े टुकड़ों में काट लें।
- अदरक, लहसुन और प्याज को मिक्सर में पीस कर इसका पेस्ट बना ले।
- एक कढ़ाई लें और उसमें टमाटर के टुकड़े और ऊपर बनाया पेस्ट डाल दे। इसे अच्छी तरह से मिलाएं और कढ़ाई को ढककर 15 मिनट के लिए धीमी आंच पर पकाएं। इसे बीच - बीच में चलाए। (चूकी टमाटर रसदार होते हैं इसलिए इनमें पानी डालने की आवश्यकता नहीं हैं।) गैस बंद करे और इसे ठंडा होने दे।
- जब यह ठंडा हो जाए, इसे मिक्सर की मदद से पीस लें और झरनी (छलनी) की मदद से छान लें।
- फिर एक कढ़ाई ले और उस में इस छने हुए मिश्रण को डाले। लगभग 5 -6 मिनट के बाद जब यह उबलने लगे तब इसमे चीनी डाले और इसे गाढ़ा होने तक लगातार चलाते हुए पकाए।
- 15 मिनट के बाद, हम देखेंगें की हमारा टमाटर सॉस गाढ़ा हो गया है, इसकी स्थिरता की जांच के लिए हम एक प्लेट में थोड़ा सा टमाटर सॉस डालेंगे और प्लेट को झुकाएँगे। अगर यह पानी नहीं छोड़ रहा है, तो यह गाढ़ा हो गया है, अन्यथा कुछ और समय के लिए इसे पकाए।
- अब इसमें सारे मसाले डाले:- काला नमक, सादा नमक और लाल मिर्च पाउडर डालकर 5 मिनट के लिए लगातार चलाए।
- गैस बंद करे और इसे ठंडा होने दे।
- हमारा ताजा टमाटर सॉस बनकर तैयार हैं।
- इसे एक एयर टाइट काँच की बोतल मे फ्रिज में रखें और 1 महीने तक इसका आनंद लें।
नोट:
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