Garam Garam Onion Pakora is an all-time favourite starter snack in most Indian party menu. It is also known as “Kanda Bhajia” in North India. This can be prepared in very less time & makes a mouth-watering combo with hot tea.
Crispy golden brown mouthwatering onion pakora along with hot masala chai is a stealer. Enjoy it with your spouse or with a group of friends. Either way, the aroma of the fried onions makes the get-together quite interesting.
Preparation Time : 15 Minutes
Cooking Time : 10 Minutes
Ingredients / सामग्री:
- Gram Flour (बेसन) - ¼ cup (¼ कप)
- Onion (प्याज / कांदा) - 2 medium size, thinly sliced (2 मध्यम आकार के, लम्बे पतले कटे)
- Fennel | Saunf (सौंफ़) - 1 Teaspoon (1 छोटी चम्मच)
- Asafoetida | Hing (हींग) - 1 Pinch (1 चुटकी)
- Red Chili Powder (लाल मिर्च पाउडर) - 1 Teaspoon (1 छोटी चम्मच)
- Oil (तेल) - To deep fry (तलने के लिए)
- Salt (नमक) - To taste (स्वादानुसार)
- Fresh Green Coriander | Cilantro (ताजा हरा धनिया) - Finely chopped (बारीक कटा हुआ)
- Water (पानी) - As required (आवश्यकतानुसार)
- Chaat Masala (चाट मसाला) - To sprinkle (छिड़कने के लिए)
Method:
- Peel and cut onion in thin straight slice.
- Add salt to onion slice and mix it well. Keep it aside for 15 - 20 minutes.
- Take a bowl and make a thin batter by constantly mixing the gram flour (besan) with water as shown in video.
- Add salt, fennel, asafoetida (hing), red chilli powder and chopped coriander to the above gram flour mixture and mix it well
- Now add the onion slices to this mixture and mix all the ingredients such that sliced onion is coated well with flour batter.
- Take a deep frying pan and pour oil. Put on the burner and let the oil medium heat. To test, put one drop of batter in the oil. The batter should come up and not change color instantly.
- Take small portion of mixture in the hand and gently drop 3-4 small fritters into the oil and deep-fry until they turn golden brown in color – keep stirring occasionally with the help of spoon in between so that they cook evenly and keep heat/flame to medium.
- Take them out and put them on a plate with tissues (to absorb excess oil). The tissue will absorb the extra oil from the pakoras.
- Repeat this process for the remaining batches.
- Our Crispy Onion Pakora are ready to serve. Sprinkle some chaat masala on it. Serve these hot with tea and tomato sauce, tamarind chutney or green chutney.
Note:
- If the oil is too hot the pakoras will not be crisp and if the oil is not hot enough, the pakoras will be greasy.
विधि:
- प्याज का छिलका निकालकर उसे पतला लम्बा काट लें।
- अब इनमें नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ और 15 से 20 मिनट के लिए अलग रख दें।
- एक बर्तन में बेसन लें और उसमें थोड़ा - थोड़ा पानी डालकर चम्मच से मिलाते हुए वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से पतला मिश्रण तैयार करें।
- ऊपरोक्त मिश्रण में नमक, सौंफ, हींग, लाल मिर्च पाउडर और कटा हुआ धनिया डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
- अब इस मिश्रण में प्याज डालकर इसे अच्छी तरह से मिलाएँ।
- गैस पर कढ़ाई रखें और उसमें तलने के लिये तेल डाल कर गरम करें। जब तेल मध्यम गरम हो जाए, तो उसका परीक्षण करें। परीक्षण करने के लिए, तेल में ऊपरोक्त मिश्रण की एक बूंद डाले, मिश्रण को ऊपर आना चाहिए और उसका रंग तुरन्त परिवर्तित नहीं होना चाहिए।
- हाथ में मिश्रण का छोटा सा हिस्सा ले, गरम तेल में एक के बाद एक 4 से 5 प्याज का थोड़ा थोड़ा मिश्रण डालकर दोनों तरफ से सुनहरा होने तक मध्यम आँच पर तले। बीच में कलछी की मदद से पलटे।
- जब ये दोनों तरफ से सुनहरा और कुरकुरा हो जाए, तब कढ़ाई से एक प्लेट में निकाल लीजिये।
- इसी तरह से सारे पकोड़े तैयार कर लीजिये।
- हमारे कुरकुरे प्याज के पकोड़े बनकर तैयार हैं। इस पर कुछ चाट मसाला छिड़ककर, इनका गरमा गरम चाय और टमाटर सॉस, इमली की चटनी या हरी चटनी के साथ लुफ्त उठाएँ।
नोट:
- अगर आपका तेल ज्यादा गर्म है, तो पकोड़े कुरकुरे नहीं बनेंगे और तेल पर्याप्त गर्म नहीं है, तो पकोड़े नरम / चिकने हो जाएँगें।
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