Khasta is a delicious and crispy Indian street food recipe that is prepared with maida. Khasta chaat uses yogurt, tamarind chutney, chat masala and so on....which gives it a spicy and sour taste. So let's prepare Khasta!!!!!
Ingredients / सामग्री:
English
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हिन्दी
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Quantity
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Refined Flour / Maida
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मैदा
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1 Cup
1 कप
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Carom Seeds /
Ajwain
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अजवायन
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½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
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Lukewarm Water
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गुनगुना पानी
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As Required
आवश्यकतानुसार
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Salt
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नमक
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To Taste
स्वादानुसार
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Oil
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तेल
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¼ Cup for dough preparation
¼ कप मैदा गूँथने के लिए
For deep fry
तलने के लिए
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For Garnishing / पेश करने के लिए:
English
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हिन्दी
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Quantity
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As Required
आवश्यकतानुसार
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Chat Masala
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चाट मसाला
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Salt
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नमक
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Red Chili Powder
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लाल मिर्च पाउडर
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- Take the refined flour in a bowl. Add salt and carom seed (ajwain) and mix well.
- Add oil and knead to a medium hard dough by adding luke warm water to it (consistency of dough should neither be tight nor too loose) as shown in video.
- Take a small ball of dough and roll into a round using rolling pin.
- Fold into a triangle shape and again roll into a triangle, as shown in video.
- Make small cuts on the above prepared khasta on both sides with the help of knife.
- Heat oil in a pan, when oil is heated properly, deep fry it on low medium flame, till it become crispy and light brown in color from both sides.
- Our Crispy Khasta is ready to serve.
How to Serve:
- Break the Crispy Khasta into pieces in a serving plate.
- Pour beaten curd over it.
- Then sprinkle some tamarind chutney, chaat masala, some salt and red chilli powder evenly.
विधि:
- एक बर्तन में मैदा लें। अब अजवायन, नमक और तेल डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ।
- अब इसमें गुनगुना पानी डालकर वीडियो में दिखाये गए तरीके से गुँथे। (आटा न ही बहुत ढीला होना चाहिए न तो बहुत सख्त)
- एक छोटे से गेंद के आकार की लोई ले कर बेलन के साथ गोल बेलें।
- फिर वीडियो में दिखाये गए तरीके से एक त्रिकोण आकार में मोड़ें और फिर से त्रिकोण में बेले।
- चाकू की मदद से दोनों तरफ`छोटे - छोटे चारों तरफ छेद करें।
- एक कढ़ाई में तेल को मध्यम गरम करें। गरम तेल में खस्ता डालें और मध्यम आँच पर दोनों तरफ से कुरकुरा और सुनहरा होने तक तले।
- हमारे कुरकुरे खस्ता बनकर तैयार है।
पेश करने के लिए:
- एक सर्विंग प्लेट में खस्ता को टुकड़ों में तोड़े।
- अब इस पर फेटा हुआ दही डालें।
- फिर थोड़ी इमली की चटनी, चाट मसाला, थोड़ा नमक, लाल मिर्च पाउडर समान रूप से छिडके।
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