Tomato soup is a very delicious and healthy dish. Especially in winters it is a treat to your taste buds and throat and gives a cozy start to your meals. So let’s see how we can make a rich and healthy bowl of hot tomato soup at home.
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Cooking Time: 15-20 minutes
Servings: 4 Person / चार लोगों के लिये।
Preparation Time: 10-15 minutes
Category: Veg
Ingredients:
- Tomatoes (टमाटर) - 500 Gram, cut in small pieces
- Carrot (गाजर) - 1 medium size peeled and cut in small pieces
- Onion (प्याज,कांदा) - 1 big size
- Fresh Cream (ताजी क्रीम ) - 1 Tablespoon (Optional) (1 टेबिल स्पून)
- Bread Croutons (ब्रेड के तले हुए टुकड़े) - as required (Optional)
- Garlic (लहसुन) - 5 – 6 Cloves (5 – 6 कली)
- Roasted Cumin Powder (भुना हुआ जीरा पाउडर,जिरे पूड) - ½ Teaspoon (आधा छोटी चम्मच)
- Black Pepper Powder | Kali Mirch Powder(काली मिर्च पाउडर,काळे मिरे) - ¼ Teaspoon(¼ छोटी चम्मच )
- Dry Ginger Powder (सूखा अदरक पाउडर | सोंठ, सुंठ पूड) - ½ Teaspoon (आधा छोटी चम्मच)
- Black Salt (काला नमक,काळा मीठ) - ½ Teaspoon (आधा छोटी चम्मच)
- Salt (नमक,मीठ) - To taste (स्वाद के अनुसार)
- Water (पानी,पाणी) - as required
- Oil (तेल) - 1 Teaspoon (1 छोटी चम्मच)
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Method:
- Wash tomatoes and carrot with clean water.
- Cut tomatoes, carrot and onion into small pieces.
- Heat a teaspoon oil in a deep pot.
- Add onion and garlic cloves in the pot and saute for 30 seconds till transparent.
- Add carrot and saute for 30 more seconds.
- Now add tomatoes and cook for 10 minutes, covered with a lid. Stir in between.
- Put off the burner and allow the mixture to cool.
- When the mixture is cool, grind it in a mixer grinder to get a smooth puree with a little water.
- Strain the blended mixture through a strainer in a bowl.
- Put it back on heat for 4 - 5 minutes.
- Add 1 tablespoon fresh cream and stir it. Put off the burner.
- Add dry ginger powder, roasted cumin powder, black pepper powder, black salt, salt and mix it well.
- Our Yummy Tomato Soup is ready to serve.
- Serve hot in a serving bowl. Add few pieces of croutons and garnish it with fresh cream.
Tips:
- If you wish to have a thick soup you may add a handful of rice OR a diced potato while cooking vegetables, else you may add 1 tablespoon cornflour mixed in hot water to the filtered vegetable soup to make it thick.
विधि:
- टमाटर और गाजर को साफ पानी में अच्छी तरह धोकर पौंछ लें।
- टमाटर, गाजर और प्याज को छोटे टुकड़ो में काट लें।
- एक गहरे बर्तन में एक चम्मच तेल डालकर गरम करे।
- अब इसमे लहसुन और प्याज डालकर 30 सेकेंड या रंग छोड़ने तक भूनें।
- फिर इसमे गाजर डालकर 30 सेकेंड के लिए चलाएं।
- अब इसमे टमाटर डालकर 10 मिनट के लिए ढक्कर पकाएँ। 5 मिनट के बाद एक बार चला लें।
- गैस बंद करें और मिश्रण को ठण्डा होने के लिए अलग रख दें।
- ठण्डा होने के बाद इस मिश्रण को मिक्सर में थोड़े पानी के साथ पीसें।
- अब इस पीसें गये मिश्रण को छलनी से छान कर टमाटर के बीज और छिलको को अलग कर दें।
- छने हुए टमाटर के मिश्रण को गैस पर 4 -5 मिनिट तक गरम करे।
- अब इसमे 1 टेबिल स्पून ताजी मलाई (क्रीम) डालकर मिलाएँ और गैस बंद कर दे।
- अब सारे मसाले जैसे की सोंठ, भुना हुआ जीरा पाउडर, काली मिर्च, काला नमक और नमक डालकर अच्छी तरह मिलाएँ।
- टमाटर सूप को सर्विंग बाउल में निकाल लें, और ऊपर से फ्रेश क्रीम, ब्रेड के क्रिस्पी टुकड़े डालकर गरमा गर्म सर्व करें।
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Servings: 4 Person / चार लोगों के लिये।
Preparation Time: 10-15 minutes
Ingredients:
- Tomatoes (टमाटर) - 500 Gram, cut in small pieces
- Carrot (गाजर) - 1 medium size peeled and cut in small pieces
- Onion (प्याज,कांदा) - 1 big size
- Fresh Cream (ताजी क्रीम ) - 1 Tablespoon (Optional) (1 टेबिल स्पून)
- Bread Croutons (ब्रेड के तले हुए टुकड़े) - as required (Optional)
- Garlic (लहसुन) - 5 – 6 Cloves (5 – 6 कली)
- Roasted Cumin Powder (भुना हुआ जीरा पाउडर,जिरे पूड) - ½ Teaspoon (आधा छोटी चम्मच)
- Black Pepper Powder | Kali Mirch Powder(काली मिर्च पाउडर,काळे मिरे) - ¼ Teaspoon(¼ छोटी चम्मच )
- Dry Ginger Powder (सूखा अदरक पाउडर | सोंठ, सुंठ पूड) - ½ Teaspoon (आधा छोटी चम्मच)
- Black Salt (काला नमक,काळा मीठ) - ½ Teaspoon (आधा छोटी चम्मच)
- Salt (नमक,मीठ) - To taste (स्वाद के अनुसार)
- Water (पानी,पाणी) - as required
- Oil (तेल) - 1 Teaspoon (1 छोटी चम्मच)
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- Wash tomatoes and carrot with clean water.
- Cut tomatoes, carrot and onion into small pieces.
- Heat a teaspoon oil in a deep pot.
- Add onion and garlic cloves in the pot and saute for 30 seconds till transparent.
- Add carrot and saute for 30 more seconds.
- Now add tomatoes and cook for 10 minutes, covered with a lid. Stir in between.
- Put off the burner and allow the mixture to cool.
- When the mixture is cool, grind it in a mixer grinder to get a smooth puree with a little water.
- Strain the blended mixture through a strainer in a bowl.
- Put it back on heat for 4 - 5 minutes.
- Add 1 tablespoon fresh cream and stir it. Put off the burner.
- Add dry ginger powder, roasted cumin powder, black pepper powder, black salt, salt and mix it well.
- Our Yummy Tomato Soup is ready to serve.
- Serve hot in a serving bowl. Add few pieces of croutons and garnish it with fresh cream.
Tips:
- If you wish to have a thick soup you may add a handful of rice OR a diced potato while cooking vegetables, else you may add 1 tablespoon cornflour mixed in hot water to the filtered vegetable soup to make it thick.
विधि:
- टमाटर और गाजर को साफ पानी में अच्छी तरह धोकर पौंछ लें।
- टमाटर, गाजर और प्याज को छोटे टुकड़ो में काट लें।
- एक गहरे बर्तन में एक चम्मच तेल डालकर गरम करे।
- अब इसमे लहसुन और प्याज डालकर 30 सेकेंड या रंग छोड़ने तक भूनें।
- फिर इसमे गाजर डालकर 30 सेकेंड के लिए चलाएं।
- अब इसमे टमाटर डालकर 10 मिनट के लिए ढक्कर पकाएँ। 5 मिनट के बाद एक बार चला लें।
- गैस बंद करें और मिश्रण को ठण्डा होने के लिए अलग रख दें।
- ठण्डा होने के बाद इस मिश्रण को मिक्सर में थोड़े पानी के साथ पीसें।
- अब इस पीसें गये मिश्रण को छलनी से छान कर टमाटर के बीज और छिलको को अलग कर दें।
- छने हुए टमाटर के मिश्रण को गैस पर 4 -5 मिनिट तक गरम करे।
- अब इसमे 1 टेबिल स्पून ताजी मलाई (क्रीम) डालकर मिलाएँ और गैस बंद कर दे।
- अब सारे मसाले जैसे की सोंठ, भुना हुआ जीरा पाउडर, काली मिर्च, काला नमक और नमक डालकर अच्छी तरह मिलाएँ।
- टमाटर सूप को सर्विंग बाउल में निकाल लें, और ऊपर से फ्रेश क्रीम, ब्रेड के क्रिस्पी टुकड़े डालकर गरमा गर्म सर्व करें।
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