Leftover Chapatis are headache for us, so lets make it interesting. It can be used as a tasty snack in the evening or at tea time.
Ingredients / सामग्री:
Method:
Ingredients / सामग्री:
English
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हिन्दी
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Quantity
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Leftover Roti / Chapatis
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रोटी / चपाती
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Lemon / Lime Juice
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नींबू का रस
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½ Lemon
½ नींबू का रस
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Sugar
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चीनी / शक़्क़र
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½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
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Cumin
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जीरा
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¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
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Salt
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नमक
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To Taste
स्वादानुसार
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Red Chili powder
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लाल मिर्च पाउडर
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To Taste
स्वादानुसार
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Green Chilly
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हरी मिर्च
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1 medium size, finely chopped
1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी
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Turmeric Powder
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हल्दी पाउडर
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1 Pinch
1 चुटकी
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Oil
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तेल
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1 Tea spoon
1 छोटी चम्मच
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Fresh Coriander / Cilantro / Parsley
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हरा धनिया
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For Garnishing
सजाने के लिए
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Method:
- Roughly grind the leftover chapati in the mixture grinder.
- Add sugar, salt, turmeric powder, red chili powder to graded chapati and mix it well.
- Heat oil in a pan and when oil is heated, add cumin to it.
- When cumin starts crackling, add green chili and above chapati to it. Keep burner on medium flame.
- Sprinkle little water to it to make it soft.
- When Chapati becomes hot, add lemon juice and garnish it with fresh cilantro (green coriander leaves).
- Our Tadka Roti is ready to serve.
विधि:
- बची हुई चपातियों को मिक्सर ग्राइंडर में दरदरा पीस लें और इसमें शक़्क़र, नमक, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालकर इसे अच्छी तरह से मिला लें।
- कढ़ाई मे तेल गरम करें, गरम तेल में जीरा डाले। जब जीरा तड़कने लगें तो इसमें कटी हुई हरी मिर्च और उपरोक्त चपाती का मिश्रण डालकर मध्यम आंच पर पकाएँ।
- अब उपरोक्त मिश्रण में थोड़ा सा पानी छिड़क दें, इससे हमारी चपाती नरम बनेगी।
- जब चपाती गर्म हो जाए तो इसमें नींबू का रस और ताजा हरा धनिया डालकर इसे सजाएँ।
- हमारी तड़का रोटी बनकर तैयार हैं।
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