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Monday, 24 March 2014

Tadka Roti / तड़का रोटी

Leftover Chapatis are headache for us, so lets make it interesting. It can be used as a tasty snack in the evening or at tea time.



Ingredients / सामग्री:

English
हिन्दी 
Quantity
Leftover Roti / Chapatis
रोटी / चपाती

Lemon / Lime Juice
नींबू का रस
½ Lemon
½ नींबू का रस
Sugar
चीनी / शक़्क़र
½ Tea spoon
½ छोटी चम्मच
Cumin
जीरा
¼ Tea spoon
¼ छोटी चम्मच
Salt
नमक
To Taste
स्वादानुसार
Red Chili powder
लाल मिर्च पाउडर
To Taste
स्वादानुसार
Green Chilly
हरी मिर्च
1 medium size, finely chopped
1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी
Turmeric Powder 
हल्दी पाउडर
1 Pinch
1 चुटकी
Oil
तेल
1 Tea spoon
1 छोटी चम्मच
Fresh Coriander / Cilantro / Parsley
हरा धनिया
For Garnishing
सजाने के लिए

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Method:
  1. Roughly grind the leftover chapati in the mixture grinder.
  2. Add sugar, salt, turmeric powder, red chili powder to graded chapati and mix it well.
  3. Heat oil in a pan and when oil is heated, add cumin to it.
  4. When cumin starts crackling, add green chili and above chapati to it. Keep burner on medium flame.
  5. Sprinkle little water to it to make it soft.
  6. When Chapati becomes hot, add lemon juice and garnish it with  fresh cilantro (green coriander leaves).
  7. Our Tadka Roti is ready to serve. 
विधि:
  1. बची हुई चपातियों को मिक्सर ग्राइंडर में दरदरा पीस लें और इसमें शक़्क़र, नमक, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालकर इसे अच्छी तरह से मिला लें। 
  2. कढ़ाई मे तेल गरम करें, गरम तेल में जीरा डाले। जब जीरा तड़कने लगें तो इसमें कटी हुई हरी मिर्च और उपरोक्त चपाती का मिश्रण डालकर मध्यम आंच पर पकाएँ। 
  3. अब उपरोक्त मिश्रण में थोड़ा सा पानी छिड़क दें, इससे हमारी चपाती नरम बनेगी। 
  4. जब चपाती गर्म हो जाए तो इसमें नींबू का रस और ताजा हरा धनिया डालकर इसे सजाएँ। 
  5. हमारी तड़का रोटी बनकर तैयार हैं। 
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