Paneer is also know as Indian Cheese. We can prepare lots of dishes from Paneer like: Panner Tikka Masala, Paneer Tikka, Palak Paneer, Paneer Pakora, Paneer Pasanda and so on. It is very easy and quick to prepare at home.
Click here to watch this recipe video in English language.
Cooking Time : Less then 10 Minutes
- Milk - 500 milliliters (ml) or 2 ½ Cup
- Vinegar - 2 Table spoon
Note : You
can use half lime / lemon Juice instead of vinegar.
नोट : आप सिरका की जगह आधा नींबू के रस का भी उपयोग कर सकते है।
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Method for paneer:
- Boil milk in a bowl over medium heat.
- When milk is boiled, Add 2 table spoon Vinegar
or half (½) lemon juice, stirring continuously.
- You will observe that paneer is started
separating from whey. Turn off the heat.
- Once the paneer is separated from the whey,
drain the whey using a kitchen strainer and cotton cloth as shown in video.
- Wrap the paneer in a cotton cloth.
- Press the wrapped paneer under a heavy weight
for about 3-5 minutes.
- Remove the paneer from the wrapped cloth and cut into desired shape.
- Our Fresh Paneer is ready to use.
पनीर बनाने की सामग्री :
- दधू - 500 मिलीलीटर (ml) या 2 ½ कप
- सिरका - 2 चम्मच
पनीर बनाने की विधि:
- दूध को मघ्यम आँच पर गरम करें।
- जैसे ही दूध में एक उबाली आ जाए, उसमें 2 बड़े चम्मच सिरका या आधा नींबू का रस डालकर लगातार चलाएँ।
- आप
देखेंगे कि पनीर दूध से अलग होना शुरू हो
गया है और पानी का रंग हरा हो गया है। अब
गैस बंद कर दे।
- अब एक छलनी में सूती कपड़ा बिछाकर पनीर और पानी को छान कर अलग कर लें।
- अब वीडियो में दिखाएँ गये तरीके से पनीर को सूती कपड़े में इकट्ठा कर के लपेट ले और 3-5 मिनट के लिए सूती कपड़े में लपेटें हुए पनीर को भारी वजन के नीचे रखें।
- लिपटे
कपड़े से पनीर निकालें और मन चाहे आकार में काट ले।
- आपका ताजा पनीर बनकर तैयार हैं।
Tips:
- Paneer can be refrigerated for few
days, but need to keep in water and water needed to change on
daily basis.
- If you find your refrigerated
paneer hard, then boil some water and put refrigerated paneer in it
for few minutes and your paneer will be smooth again.
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